Dodik: Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka

Pratite nas
Predsednik Republike Srpske izjavio je sanja i veruje da će RS jednog dana biti država i da nije važno da li će to biti za pet ili deset godina.
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović preti: Ako Republika Srpska krene putem Katalonije...

„Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS a da ne padne nijedna glava, uradio bih to“, kazao je Milorad Dodik u intervjuu za „Novosti“.

Za Dodika, Bosna i Hercegovina je „moranje, a ne želja“, a za sebe kaže da se nikada nije osećao Bosancem.

„Uvek me zaboli kada dođem u Beograd i neko me pita šta ima novo u Bosni. Utrnem od takvog pitanja. Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identifikujem sa tom državom, već sa narodom kojem pripadam, svojom verom, jezikom i pismom. Moj pradeda je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao“, kazao je predsednik RS. 

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Očekujem rešenje granice, ali Sarajevo...

Na pitanje da li insistiranjem na samostalnosti RS ugrožava poziciju Beograda u vezi s Kosovom, Dodik da o tome nije pitao Srbiju. „Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije, i ja to razumem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska“, kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, svet je povodom Kosova, navodno kažnjavajući Miloševića, koji već nije bio tu, dodatno ponižavao Srbiju i Srbe. „To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže — raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu — morate da budete zajedno. To je licemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rešenje“, rekao je on. 

Dodik je govorio i o visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku, za koga kaže da mora da ode, ali tako da na njegovo mesto niko drugi ne dođe. „To je suština. On je jedan fin međunarodni hohštapler. Ima platu od 24.000 evra, na koju ne plaća porez, a tragično je to što tvrde da on nama pomaže“, ističe Dodik. 

Dodik: Možemo da sedimo na dve stolice, za razliku od Jija

Na konstataciju da Incko tvrdi da je ublažio retoriku i odustao od referenduma posle sankcija Amerike, Dodik ima drugačije mišljenje. „Evo, molim Amerikance da mi produže sankcije ako misle da je to razlog. Meni je život lakši otkako mi Amerikanci ne dolaze u kabinet. Šta će mi oni? Sa njima je veoma teško razgovarati. To su uvek nadobudni tipovi koji nešto traže i na nešto vas prisiljavaju.“ 

Govoreći o zahtevu američkog diplomate Hojta Jija da ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić obuzda u aspiracijama prema nezavisnoj RS, Dodik kaže da je Hojt Ji, „koji se ovde lažno predstavlja kao neka moć“, najveći gubitnik. 

Hojt Ji sedi na dve stolice

„Dosad se nije desilo da je neki američki diplomata došao i nešto rekao a da je posle morao da menja svoj stav. To govori da on nije dobio podršku Vašingtona za takvu priču. Zato je i EU istog dana saopštila da ne stoji iza toga. Odlično je što se to desilo, jer se sada vidi da je taj Hojt Ji potpuno beznačajna politička figura i običan mešetar“. 

Dodik dodaje i da je Hojt Ji sedeo na dve stolice — jednoj iz bivše administracije i na drugoj u pokušaju da se dodvori novoj.

„Očigledno mu se ova druga izmakla. Ovde se ne radi o stolicama, već o realnim interesima. Traže da prekinemo odnose sa Rusijom i pitaju šta su oni uradili za nas. Uradili su mnogo. I da ništa drugo nisu, stavili su veto na britanski predlog deklaracije UN po kojoj su Srbi genocidan narod. Ne samo da bi to bio dodatan atak na RS, već bi ta deklaracija razgrađivala i Srbiju. To se ne može zaboraviti. A od Amerikanaca smo dobili bombe sa osiromašenim uranijumom. Oni su jaki, to je u redu, ali nemojte očekivati da vam aplaudiramo dok nas bombardujete“, kaže predsednik RS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala