Izetbegović preti: Ako Republika Srpska krene putem Katalonije...

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALL Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Bosna i Hercegovina nije država onakva kakvu bi, kako je rekao, želeli i za kakvu se zalagao njegov otac Alija, ali je ona, pre svega, opstala i ide pravom smeru, ali presporo.
Protest u Barseloni - Sputnik Srbija
Ko je sledeći: Juče Kosovo, sutra Katalonija – hoće li Evropa biti raskomadana?

„U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije i proglasi nezavisnost, Izetbegović za ’Dojče vele‘ kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji — ’braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992–1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom‘“.

„Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?“, zapitao je bošnjački član Predsedništva. 

„Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Evrope — da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine — na našoj je strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi“, rekao je Izetbegović.

Govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao je da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

„Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti — nadam se politički, a ne vojno“, naveo je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala