Hijena iz Aušvica — najluđa nacistička mučiteljka

© AP PhotoIrma Grese, SS nadzornik u nacističkom konc-logoru Bergen-Belsen i komandant logora Jozef Kramer u aprilu 1945.
Irma Grese, SS nadzornik u nacističkom konc-logoru Bergen-Belsen i komandant logora Jozef Kramer u aprilu 1945. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nadimak je dobila zbog brutalnih metoda koje je primenjivala na logorašima u Aušvicu i Bergen-Belsenu. Dolazila je iz porodice koja je imala dugu istoriju duševnih bolesti.

Žene čuvari u nacističkim logorima nisu toliko poznate kao muškarci, ali to ne znači da su bile manje okrutne. Neke od njih su izazivale veći strah od ostalih čuvara, a od oko 37.000 čuvara, koji su aktivno učestvovali u premlaćivanju, mučenju i ubijanju logoraša, bilo je oko deset odsto žena.

Krematorijum u koncentracionom logoru Buhenvald - Sputnik Srbija
„Kuja iz Buhenvalda“ — najokrutnija nacistička mučiteljka

Većina njih nije izbegla pravdu, pa su pogubljene nakon rata, a jedna od najgorih bila je Irma Grese, čuvarka u logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Zvali su je „Hijena“, a ponekad i „Lepa zver“, a nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primenjivala na logorašima.

Svedoci na suđenju su ispričali kako je ljude tukla do smrti. Njene do sada neobjavljene fotografije pronađene su u arhivi istorijskog materijala koji je sastavio britanski pravnik Leo Gen dok je 1945. godine radio kao pomoćni tužilac na suđenju u Luneburgu — preteči Nirnberškog suđenja. Arhiv je prodat pre nekoliko dana za 5.500 funti.

„Veliki deo vrednosti vezan je za Lea Gena, čuvenog pozorišnog i filmskog glumca, bivšeg pomoćnog tužioca na suđenju za Belsen. Tu spadaju lične stvari, kao što su njegove oznake identiteta, ali još važnije su njegove kopije potpisanih izjava svedoka i beleške tokom suđenja. Arhiv obuhvata izjave svedoka iz logora, ali i čuvara, otkrivajući strahote otkrivene iza zatvorenih vrata, kojih svet tada nije bio svestan“, rekao je Nikolas Tuvi iz „Tuvi aukšn haus“ iz Vašingtona u Saseksu za „Dejli mejl“.

Irmin „zaštitni znak“ bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala, opisao je nedavno „Histori tudej“.

Ustaše bacaju ljude u jamu - Sputnik Srbija
Najgori ustaški koljači — „fra Sotona“ i Luburić

Grese je bila prilično poremećena. Dolazila je iz porodice koja je imala dugu istoriju duševnih bolesti. Majka joj se ubila tako što je popila kiselinu, nakon što je saznala da je suprug vara sa sobaricom.

Kako nije bila baš inteligentna, sa 14 godina je napustila školu, gde je često bila izložena maltretiranju od druge dece i učlanila se u nacističku mladež „Ligu nemačkih devojaka“. Vrlo brzo se svidela vođama, pa je 1942. godine postala čuvar u Aušvicu.

Bila je poznata po tome što je nakon bičevanja zatvorenika masturbirala dok bi ih lekari previjali od ozleda koje im je nanela. Osim toga, u logoru je imala i brojne ljubavne afere sa stražarima. U jednoj od tih afera ostala je trudna, pa je naterala jednog logoraša, koji je bio lekar, da obavi abortus.

O Irmi su na suđenju posle rata svedočili brojni bivši logoraši, koji su ispričali kako je na njih puštala svoje agresivne i izgladnele pse.

Irma Grese je osuđena na smrt vešanjem, a njeno suđenje je trajalo dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala