Kraj dominacije Amerike: Koja sila će biti najmoćnija u 21. veku?

© Youtube/the PeaceDukesPodela sveta - ilustracija
Podela sveta - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Era unipolarnosti je prošla i više niko ne može da kaže, kao što je to svojevremeno učinio američki predsednik Hari Truman, da je vreme da Amerika preuzme vođstvo nad celim svetom. Ne zna se hoće li Amerika i Rusija biti polovi moći u 21. veku, ali ono što je sigurno je da je 21. vek — vek Kine.

Da li je svet na pragu nove multipolarnosti, bilo je pitanje na koje su na jesenjoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog pokušali da odgovore profesor međunarodnih odnosa sa američkog Univerziteta „Južna Karolina“ Čarls Kegli i saradnik moskovskog Centra za evroatlantska istraživanja Nikita Bondarjev.

Svet se ne nalazi na pragu multipolarnog sveta, kaže Kegli, on je već multipolaran. Kineska moć se uspinje, SAD se nalaze u stanju relativnog opadanja, dok je Rusija sila koja zaslužuje poštovanje, kaže Kegli, uvaženi profesor međunarodnih odnosa, čiji udžbenik „Svetska politika — trend i transformacija“ koriste i srpski studenti.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama na 70. Generalnoj skupštini UN - Sputnik Srbija
Svijet ulazi u fazu multipolarnosti

Prema njegovim rečima, era unipolarnosti je prošla i više niko ne može da kaže, kao što je to svojevremeno učinio američki predsednik Hari Truman, da je vreme da Amerika preuzme vođstvo nad celim svetom. Multipolarnost nije ništa novo, svet je prošao kroz šest takvih perioda, a sada se nalazimo u sedmom, kaže Kegli. 

Svet se suočava sa sličnim problemima sa kojima se suočavala Evropa pre petsto godina, kaže on, što sa sobom nosi mnoge opasnosti. Na primer, jedna od njih je da se male države grupišu u savezništva oko neke od velikih sila i tako formiraju alijanse.

Te velike sile pred rizike brinu za slabije saveznike. Svaki od šest prethodnih perioda raspao se u velikim ratovima i zbog toga je važno da velike sile u novoj multipolarnoj eri sarađuju.

Međutim, kako to uraditi sa predsednikom kakav je Donald Tramp, kaže Kegli, koji je pun iznenađenja, stvara nove neprijatelje i, kako kaže, pravi diverzije u različitim pravcima. Stoga su oni koji su želeli da Tramp dođe na vlast morali da budu oprezni u svojim željama.

„Kina i Rusija imaće pune ruke posla, a jedna od ironija je da Amerika odbija da bude lider na svetskoj pozornici, što jednim delom podržavam. Ono što odobravam Trampu je to što je tokom kampanje govorio da je protiv intervencija. Međutim, sada se okrenuo u drugom pravcu, pokušava da bude tvrd pregovarač i da pumpa mišiće vojsci. To je opasno, to je pogrešna pozicija u pogrešno vreme“, kaže Kegli.

Trampovu spoljnu politiku teško je okarakterisati, kaže Kegli, i pitanje je ima li je uopšte jer nema njenih okosnica.

Kako bi izbegle bolna iskustva iz prošlosti, velike sile moraju da sarađuju, a za saradnju imaju i značajan stimulans, kaže Kegli. Postoji ekonomska i vojna međuzavisnost koju moraju da sačuvaju, zaključuje Kegli.

Reditelj Ljubiša Ristić - Sputnik Srbija
Velike sile proizvode krize da bi održale mir u svetu

Prema Bondarjevljevim rečima, stari međunarodni poredak slomio se na Kosovu i Metohiji.

„Proglašenje nezavisnosti Kosova od strane UN i Međunarodnog suda u Hagu bio je koban i loš presedan za međunarodne odnose i baš u tom smislu Kosovo je pokrenulo sve te separatističke procese u Evropi, a i na Bliskom istoku. To je bila jedna velika kobna greška, da se proglašenje nezavisnosti Kosova dogodilo onako brzo i nije bilo baš najbolje proračunato“, kaže Bondarjev.

Svet u 21. veku će biti multipolaran, kaže Bondarjev, ali još uvek ne možemo da sudimo koji će polovi biti najvažniji. Ne zna se hoće li Amerika biti jedan od polova, kao što ne znamo hoće li to biti i Rusija. Ono što je sigurno, prema Bondarjevljevim rečima, je da će 21. vek biti vek Kine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala