Sisi protiv vojnih napada na Iran i Hezbolah

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAbdel Fatah el Sisi
Abdel Fatah el Sisi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je da je protiv ideje da se izvedu vojni napadi na Iran ili libanski šiitski pokret Hezbolah, jer je već dosta problema na Bliskom istoku.
Šef diplomatije Irana Muhamed Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Iran o optužbama Saudijske Arabije: Daleko od realnosti

Egipatski predsednik je rekao da je protiv rata, ne navodeći ko bi mogao da bude umešan u taj sukob, preneo je Rojters. 

Sisi je rekao da Iran mora da prestane da se meša u regionalna pitanja, rekavši da ne želi rat i da krize mogu da budu rešene dijalogom, ali da bezbednost zalivskih zemalja ne sme da bude ugrožena, preneo je AP.

„Ja sam protiv rata, možemo da rešimo krize dijalogom“, rekao je Sisi.

„Zalivska bezbednost je crvena linija i drugi moraju da prestanu da se mešaju u naše poslove i rade na eskalaciji tenzija“, rekao je Sisi.

Iran je juče odbacio optužbe saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salamana koji tvrdi da je pokrenuo „direktnu vojnu agresiju“ nakon što su protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koju su na Rijad ispalile jedinice Huta koje kontrolišu velike delove susednog Jemena.

Iranski ministar inostranih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je u telefonskom razgovoru sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom da su „optužbe saudijskih zvaničnika suprotne realnosti“, izjavio je portparol britanskog Forin ofisa, a preneo AFP.

Iranska mornarica ispaljuje raketu Mehrab u Ormuskom moreuzu, Iran - Sputnik Srbija
Ovo znači rat: Saudijska Arabija optužila Iran za napad balističkom raketom na Rijad

Saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salaman, izjavio je prethodno da je to što Iran snabdeva raketama jemensku miliciju akt „direktne vojne agresije“, koji bi mogao da bude i „akt rata“, izvestili su državni mediji te zemlje.

Njegova izjava objavljena je nakon što su snage protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koju je na Rijad ispalila milicija Huta koja kontroliše velike delove susednog Jemena.

Agencija podseća da je Iran odbacio kao „neodgovorne i provokativne“ optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom koja je ispaljena iz Jemena na Rijad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala