Evo kako je ukrajinski ambasador u Beogradu „preslišavan“ u Kijevu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin razgovarao je sa ukrajinskim ambasadorom u Beogradu Oleksandrom Aleksandrovičem, nedavno pozvanim na konsultacije u Kijev, a akcenat razgovora bio je na, kako se kaže u saopštenju, problemu „srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga“.

Aleksandrovič je pozvan na konsultacije nakon izjave da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

Ukrajina je „ozbiljno zabrinuta zbog nelegalnih kontakata predstavnika Srbije sa okupiranim Krimom“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova posle razgovora Klimkina i Aleksandroviča.

Ukrajina, zastava - Sputnik Srbija
Opasna ukrajinska akcija u Beogradu — kako će odgovoriti Srbija

„Nadamo se da će srpska strana u potpunosti poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopštenju.

U kontekstu pitanja „srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga“, ukazano je na obaveze Srbije kada je reč o međunarodnim antiterorističkim pravnim instrumentima. Kako se navodi, Klimkin i Aleksandrovič su razgovarali u utorak.

Aleksandrovič je prošle nedelje pozvan u Kijev na konsultacije o, kako je tada Klimkin objavio na Tviteru, „poštovanju međunarodnog prava i izbegavanju upotrebe građana Srbije kao plaćenika“.

„Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu“, rekao je početkom meseca Aleksandrovič u intervjuu za BIRN.

Ta izjava ustalasala je srpsku javnost.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne vrati u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, „uobičajene u ovakvim slučajevima“, što se tumači kao poslednje upozorenje pred proterivanje ambasadora neke zemlje.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala