RT: Amerika šalje novac za rušenje Vučića

© Sputnik / Iliya Pitalev / Beograd
Beograd - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vladina agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) planira da izdvoji sredstva u visini od dva miliona dolara u dobrotvorne svrhe, odnosno za civilni sektor Srbije, navodi se u dokumentu u koji je RT imao uvid. Sredstva su izdvojena, između ostalog i za jačanje veza između civilnog, privatnog sektora i države.
Brda u zastavma SAD, NATO i Rusija i grb Srbije - Sputnik Srbija
Ili – ili: Šta bi bilo da se Čepurin ponašao prema Srbiji kao Hojt Ji?

Budući dobitnici pomoći treba da se organizuju u dva pravca — „jačanje pravnih osnova za pružanje pomoći i povećanje informisanosti i učešća javnosti u različitim formama pomoći“.

U dokumentu se navodi da bez obzira na pozitivnu dinamiku razvoja pružanja pomoći u Srbiji, u toj sferi postoje problemi koje treba rešiti na račun izdvajanja grantova.

Operater programa će biti regionalna kancelarija Agencija na Kosovu.

„Način finansiranja opozicije    

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić rekao Čepurinu: Srbija će odlučivati slobodno, nezavisno i suvereno

Po mišljenju nekih eksperata, inicijativa Agencije je samo pokriće za lobiranje američkih interesa u Beogradu.

Kako je za RT rekao politikolog Aleksandar Asafov, sa političke ravni treba razmatrati izdvajanje granta koji daje američka agencija. Ekspert smatra da izbor Srbije u ovom slučaju nije slučajan.

Asafov je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta izjavljivao da namerava da nastavi saradnju sa Rusijom, što ne može a da ne zabrine Amerikance.

„Tačno je da su te akcije povezane sa nezainteresovanošću Srbije da prati američki vektor. Pod maskom pružanja pomoći, kao i širenja demokratskih vrednosti i učešća u zaštiti ljudskih prava, krije se namera da se finansira opozicija. To je pokušaj da se finansira civilno društvo, opoziciono raspoloženje prema srpskoj vlasti“, uveren je politikolog. 

Po njegovim rečima, u Srbiji su, između ostalog, zabrinuti zbog nedavnog pokušaja pritiska na Beograd.

Interesantno je, po mišljenju Asafova, što je operater programa regionalna kancelarija Agencije SAD za međunarodni razvoj na Kosovu.

„Stvar je u tome što SAD smatraju da su moderatori političkog procesa na Balkanu već duže vreme. Oni su se više puta mešali u srpske poslove. To je i evropski i srpski problem. Kao što države stare Evrope, Nemačka i Francuska, traže svoje puteve reakcije na političke događaje, pružaju otpor američkoj ekspanziji, tako to čine i druge evropske države, Mađarska i Rumunija“, zaključio je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala