Američki senator: Rusija kreće po drugi put na Škotsku

© AFP 2023 / Andy BuchananŠkot sa zastavom škotske u kiltu.
Škot sa zastavom škotske u kiltu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije samo vršila uticaj na američke, francuske i nemačke izbore, već je „umešana“ i u referendum za odvajanje Katalonije od Španije, a u ovom trenutku podržava novi referendum u Škotskoj, izjavio je američki senator Angus King.
Društvena mreža Fejsbuk - Sputnik Srbija
Fejsbuk dobio britanski zahtev o uticaju Rusije na „bregzit“

Ruski „sajber agenti“ su aktivni u Škotskoj radi pružanja podrške drugom referendumu o njenoj nezavisnosti od Velike Britanije, izjavio je Angus King na sednici Senata posvećenoj „ruskom mešanju“ u predsedničke izbore u SAD.

„Znamo da su Rusi bili umešani u francuske i nemačke izbore, a sada saznajemo da su umešani i u podelu Španije… To je kompleksna globalna strategija koja ne prestaje niti će prestati“, navodi političar.

Kako piše novinar „Dejli telegrafa“ Nik Alen, King je od Fejsbuka zatražio odgovor da li su Rusi koristili društvene mreže za raspirivanje nesuglasica u Škotskoj.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da „ne vidi dokaze ruskog mešanja u britanske izbore ili referendume (u Škotskoj i za ’bregzit‘)“. Glavni sponzor „bregzita“ Aron Benks je naglasio da referendum nije dobio novac od Rusije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala