Evo kako Priština gleda na nove ideje Beograda za Kosovo

© Flickr / qivPriština, Kosovo
Priština, Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa kojim predlozima za rešenje kosovskog pitanja Priština treba da izađe kad je sve rešeno?! Ko će od međunarodnih faktora da kaže: „Znate šta, ono priznanje — puj pike ne važi — vi ste proglasili državu, mi smo vas priznali, al’ dajte sad opet neko rešenje?!“ — Ovo je reakcija iz Prištine o predlozima za rešavanje kosovskog pitanja iznetih u Beogradu.

Pravnička debata i predlozi, koji su se juče mogli čuti na Okruglom stolu održanom u Beogradu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, odjeknuli su i u Prištini. Kosovski analitičari, ali i pravnici, gotovo da su jednoglasni u mišljenju — Kosovo sa Srbijom može da razgovara samo o međusobnom priznanju dveju suverenih država. Nikakve podele, konfederacije, niti unije za Prištinu ne dolaze u obzir.

Mapa Kosova u Pentagonu - Sputnik Srbija
Počeo unutrašnji dijalog o Kosovu — ovo su prvi modeli

Ovog mišljenja je i pravnik sa Kosova Azem Vlasi, koji u razgovoru za Sputnjik kaže da je ideja srpskog predsednika Aleksandra Vučića da se povede unutrašnji dijalog po pitanju Kosova dobila „neprimeren pravac“.

„Govori se o rešenju kosovskog pitanja, a pritom se zaboravlja da je pitanje Kosova rešeno i da je Kosovo nezavisna suverena država već devet godina, bez obzira na opštepoznat stav Srbije po ovom pitanju. Prema tome, u Srbiji treba da se vodi unutrašnji dijalog o normalizaciji međudržavnih odnosa između Srbije i Kosova. Uostalom, u svom javnom nastupu, Vučić je i rekao da će suočiti Srbiju sa realnošću, da se ne zabija glava u pesak — što po meni znači da se suoči sa realnošću da je Kosovo država, da je status Kosova rešen i da Srbija nije ta koja je pozvana da nudi rešenja“, izričit je Vlasi.  

Naš sagovornik je decidan u tvrdnji da na albanskoj strani, naravno nema nikog, pa čak i da se ožive, kako je rekao, „Miloševićevi Albanci Rahman Morina ili Sejdo Bajramović“, koji bi pristali da razgovaraju sa Srbijom ili s bilo kim o rešenju pitanja Kosova, koje je podsećam — već rešeno.

„Zato su ti modaliteti Srbije mlaćenje prazne slame, jer ne znam kome bi takve ideje ponudili. Niko u međunarodnoj zajednici ko je relevantan faktor nije spreman da o rešenju kosovskog pitanja razgovara sa Srbijom, jer pravac koji se daje na osnovu Vučićeve inicijative, iako u drugim uslovima, liči na politiku Miloševića, koji je mislio da kosovsko pitanje reši bez Albanaca. Razlika je samo u tome što sada Srbija ne može da koristi silu i nasilje kao što je to radio Milošević. Možemo da razgovaramo samo u vezi sa normalizacijom međusobnih državnih odnosa, jer bi to za Srbiju bilo dobro i ići će brže putem evropskih integracija. Takođe, poboljšao bi se položaj Srba na Kosovu, jer ako Srbi sa Kosova žive u državi koja ima uređene odnose sa svojom matičnom državom Srbijom, naravno da će i njima biti bolje“,objašnjava Vlasi.

Vlasi kaže da ideje koje je čuo od konfederacije do realne unije, koja kao pojam postoji u međunarodnom pravu, ne znače ništa, jer nemaju odgovor na glavno pitanje — šta bismo radili međusobno?

Hašim Tači pored zastava tzv.Kosova , EU i Nemačka - Sputnik Srbija
Tači: Nepravedna EU nagrađuje Srbiju

„Mi smo dve države, treba da imamo normalne odnose, Kosovo je priznalo više od 110 država, među kojima su 22 članice EU, sem Španije, Slovačke, Grčke.. i još nekih koje to nisu uradile zbog svojih unutrašnjih pitanja. Mi, dakle, treba da razgovaramo o normalizaciji odnosa, a ne o modalitetima za rešenje, jer se rešenje davno desilo“, uporan je Vlasi.

Pošto je i Hašim Tači svojevremeno najavio da će se i na Kosovu otvoriti unutrašnji dijalog, naš sagovornik ističe razliku tog predloga u odnosu na dijalog koji je počeo u Srbiji.

„Tači stalno govori o normalizaciji međudržavnih odnosa i sigurno ima u svojoj glavi kako da se do toga dođe. Ne verujem da su dijalog o Kosovu, koji je započeo u Srbiji, i predlozi, koji su se čuli o rešavanju ovog pitanja, mogući za normalizacija odnosa. Ko će od međunarodnih faktora da kaže: „Znate šta, ono priznanje puj pike ne važi — vi ste proglasili državu, mi smo vas priznali, al’ dajte sad opet neko rešenje?!“ Pa vidite koje sve probleme ima međunarodna zajednica? Terorizam, Koreja… Ma niko se više na ovo pitanje neće osvrnuti“, samouveren je naš sagovornik iz Prištine.

Ipak, da se ne zaboravi. Međunarodna zajednica je dala veoma široku podršku Beogradu kada je u pitanju otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, pa u tom smislu, čini se da neko iz svetskog establišmenta ipak misli da pitanje sa Kosovom nije gotova priča. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala