Slučaj „Manafort“: Ukrajinci, oligarsi, Tramp — ko je koga „nanjušio“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteMenadžer Trampove predizborne kampanje Pol Manafort odgovara na pitanja novinara
Menadžer Trampove predizborne kampanje Pol Manafort odgovara na pitanja novinara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti neće dozvoliti da optužbe na račun Pola Manaforta, bivšeg šefa predizbornog štaba Donalda Trampa, kao i njegovog bivšeg poslovnog saradnika Rika Gejtsa, budu potvrđene, smatra profesor sa Fakulteta svetske politike Univerziteta Lomonosov i politički analitičar Aleksej Fenenko.

Kako je rekao, američke vlasti će pokušati da zataškaju celu ovu priču, budući da je ona usko povezana sa Ukrajinom.

Bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa, Pol Manafort, krije se dok izlazi iz svoje kuće u Virdžiniji - Sputnik Srbija
Bivši šef Trampovog tima optužen za zaveru i pranje novca

„To je za njih izuzetno ranjiva priča“, smatra Fenenko i dodaje da će se sve ovo svakako odraziti i na predsednika SAD Donalda Trampa, ali i na ukrajinskog lidera Petra Porošenka.

Sa tim je saglasan i stručnjak Ruskog saveta za međunarodna pitanja Vladimir Batjuk, ali on tvrdi da će Tramp iskoristiti činjenicu da je Manaforta smenio sa dužnosti još prošle godine zato što ga je „nanjušio“.

„Tramp će sada imati širok spektar mogućnosti kako da se izvuče iz ove situacije. Reći će da je Manaforta ’nanjušio‘ još pre nego što je postao predsednik. Bilo kako bilo, ovo je samo još jedna turbulencija u američkom hladnom građanskom ratu koji traje još od predsedničkih izbora“, ističe on.

Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Vašington se odrekao Porošenka, već mu spremaju zamenu

Sa druge strane, direktor Ukrajinskog instituta za analizu i menadžment Ruslan Bortnik smatra da će se utvrditi da je pored Manaforta i Gejtsa u ovaj skandal uključen i određeni broj ukrajinskih državljana.

On je podsetio da je još ranije Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine utvrdio da je Manafort dobio pare od prethodnog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, što je dodano zakomplikovalo odnose između Kijeva i tadašnjeg predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

„Ako istraga bude temeljna, siguran sam da će u toj priči isplivati nekoliko ukrajinskih imena, oligarha, koji su plaćali Manafortove usluge američkim parama“, zaključio je Bortnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala