Za ovaj revolucionarni izum naučnici tvrde da je bogat vlaknom zvanim beta-glukan koji poboljšava rast novih krvnih sudova i koji je koristan je za zdravlje ljudi.
Istraživačima iz Pize i Toskane ističu da novi krvni sudovi formiraju „prirodne obilaznice“ ukoliko dođe do zakrčenja.
@SciReports pasta delivering barley beta-glucan: the taste of cardioprotection https://t.co/Fao7CpElyw
— Vincenzo Lionetti (@v_lionetti) October 18, 2017
Naučnici iz „Santa Ane“, škole naprednih studija, napravili su novu hranu mešajući standardno durum pšenično brašno sa brašnom dobijenim iz celog zrna ječma.
Rezultate studije objavili su na sajtu „Sajentifik riporta“ 18. oktobra. Profesor Vićenco Lioneti, rukovodilac istraživanja, izjavio je da nova pasta „čini telo mnogo otpornijim na stres i bolesti koronarne arterije“.
„Prvi put je formiranje prirodnih obilaznica podstaknuto funkcionalnom hranom, u ovom slučaju pastom sa ječmenim beta-glutenom. Ovo je prva studija koja pokazuje da kontrolisan unos testenina sa beta-glutenom bezbedno povećava koronarne kolaterale i smanjuje smrtnost“, rekao je profesor Lioneti.
Istraživači su već testirali svoju teoriju na laboratorijskim miševima hraneći ih novom pastom da bi posle indukovali srčane udare.
Utvrdili su da su miševi koji su jeli testeninu sa ječmom preživeli u mnogo većem broju slučajeva nego miševi u kontrolnoj grupi koji su se hranili običnim durum testeninama.
Kasniji pregledi utvrdili su i da su miševi hranjeni ječmenom testeninom imali manja oštećenja srca.