00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
21:00
30 min
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
DOK ANĐELI SPAVAJU
Arhimandrit Dimitrije Plećević: Manastir Tumane - mesto Božjih čuda
16:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
17:00
30 min
ENERGIJA SPUTNJIKA
U kolačima ekstrakt vanile proizveden od nafte
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Čudo iz kuhinje: Zdrava pasta sprečava srčani udar

CC0 / / Pasta, špageti
Pasta, špageti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici u Italiji napravili su testeninu za koju tvrde da sprečava srčane napade.

Za ovaj revolucionarni izum naučnici tvrde da je bogat vlaknom zvanim beta-glukan koji poboljšava rast novih krvnih sudova i koji je koristan je za zdravlje ljudi.

Istraživačima iz Pize i Toskane ističu da novi krvni sudovi formiraju „prirodne obilaznice“ ukoliko dođe do zakrčenja.

Naučnici iz „Santa Ane“, škole naprednih studija, napravili su novu hranu mešajući standardno durum pšenično brašno sa brašnom dobijenim iz celog zrna ječma.

Rezultate studije objavili su na sajtu „Sajentifik riporta“ 18. oktobra. Profesor Vićenco Lioneti, rukovodilac istraživanja, izjavio je da nova pasta „čini telo mnogo otpornijim na stres i bolesti koronarne arterije“.

Amedeo Ćiđersa - Sputnik Srbija
Italijan u Rusiji: Vazduh je drugačiji, ali se može praviti mocarela

„Prvi put je formiranje prirodnih obilaznica podstaknuto funkcionalnom hranom, u ovom slučaju pastom sa ječmenim beta-glutenom. Ovo je prva studija koja pokazuje da kontrolisan unos testenina sa beta-glutenom bezbedno povećava koronarne kolaterale i smanjuje smrtnost“, rekao je profesor Lioneti.

Istraživači su već testirali svoju teoriju na laboratorijskim miševima hraneći ih novom pastom da bi posle indukovali srčane udare.

Utvrdili su da su miševi koji su jeli testeninu sa ječmom preživeli u mnogo većem broju slučajeva nego miševi u kontrolnoj grupi koji su se hranili običnim durum testeninama.

Kasniji pregledi utvrdili su i da su miševi hranjeni ječmenom testeninom imali manja oštećenja srca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala