Španski šamar Haradinaju usred Prištine

© Foto : president-ksgov.netHašim Tači i Ramuš Haradinaj na sastanku sa ambasadorima NATO-a u Prištini.
Hašim Tači i Ramuš Haradinaj na sastanku sa ambasadorima NATO-a u Prištini. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski ambasador u NATO-u ignorisao je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova u bazi KFOR-a u Dragodanu, u Prištini, prenose prištinski mediji.
Španija ne bi priznala Kosovo čak i da ga Srbija prizna

Ramuš Haradinaj je u petak odbio sastanak sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler, a potom i da učestvuje na zajedničkoj konferenciji sa visokim zvaničnicima NATO-a, u štabu KFOR-a u Prištini. To se dogodilo nakon što kosovski premijer nije prihvatio uslove koje je nametnuo španski ambasador u Severnoatlantskom savezu.

Do toga je došlo nakon što je španski ambasador u NATO-u zatražio od predstavnika takozvane kosovske države da se na sastanku ne predstavljaju funkcijama koje obavljaju. On je zatražio da se Ramuš Haradinaj ne predstavlja kao premijer.

Vatrogasci i studenti na ulicama Barselonu - Sputnik Srbija
„Dojče vele“: Kosovo nije postalo pravno nezavisno, neće ni Katalonija

Izvori „Ekspresa“ naveli su da je Haradinaj nakon pregovora sa učesnicima delegacije odbio da prisustvuje sastanku. 

Gotemelerova se u petak sastala sa Hašimom Tačijem, dok su samo dva ambasadora — američki i britanski — došli na sastanak sa Tačijem i Haradinajem u zgradi kosovskih institucija.

Rouz Gotemeler se kosovskim zvaničnicima obraćala samo ličnim imenima, bez pominjanja pozicija, vodeći računa da ništa ne prejudicira o državnosti Kosova.

Ta pozicija NATO-a je posledica nepriznavanja Kosova od strane četiri države–članice, od ukupno 29 zemalja u vojnom savezu.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala