Amfilohije za Sputnjik: Sveto pismo predvidelo sve ovo na Kosovu

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Kada čitam knjige dnevnika iz Svetog pisma, kao da čitam ono što se događa danas između Srbije i Crne Gore, između ovih državica ovde koje sada stvaraju svaka neku svoju koloniju, a naročito ovo nesrećno, lažno Kosovo. Kao da je već predviđeno pre dve hiljade godina šta će se događati ovde kod nas.“
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Stvara se neka nova Crna Gora

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović posetio je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Sputnjik ga je sreo u Hali 4 i u pauzi između obilaska štandova imali smo priliku da porazgovaramo sa njim.

Na pitanje šta to Crkva ima novo da nam ponudi u vidu literature na ovogodišnjem Sajmu, mitropolit je odgovorio da je zadovoljan novim naslovima kojih je sve više iz godine u godinu.

„Ja se sećam vremena, a nije to davno bilo, kad ovde niste mogli naći nijednu crkvenu, duhovnu, hrišćansku knjigu. A sada vidim toliko raznolikih štandova, ne samo crkvenih, koji ovde svaki na svoj način, neguju to iskonsko hrišćansko, crkveno, duhovno, moralno nasleđe i mislim da je to mnogo dobro i da je u tome budućnost Srbije.“

Amfilohije je otkrio za Sputnjik da trenutno čita knjige dnevnika iz Svetog pisma.

„Jutros sam čitao o Solomonu, Davidovom sinu koji ga je nasledio i o jednom od njegovih velikih vojskovođa koji je zagospodario sa deset jevrejskih plemena u Izraelu. Sinu koji je napustio put svoga oca, cara Davida, Bog je ostavio samo dva plemena, Judino i Venijaminovo. I tako je do danas ostalo, jevrejski narod je podeljen na Izraelce i Judejce. Judejci su se ipak vratili u Jerusalim, to je zdrava struja jevrejskog naroda i upravljaju sada sudbinama sveta pomalo. Kada to čitam kao da čitam ono što se događa danas između Srbije i Crne Gore, između ovih državica ovde koje sada stvaraju svaka neku svoju koloniju, a naročito ovo nesrećno, lažno Kosovo. Kao da je već predviđeno pre dve hiljade godina šta će se događati ovde kod nas. Upravo se to događa.“

Crnogorski mitropolit naglasio je za Sputnjik da ga posebno raduje činjenica što je na više štandova beogradskog sajma zapazio dela vladike Petra II Petrovića Njegoša.

„Njegoš se, nažalost, sada u Crnoj Gori, u crnogorskoj prosveti i školstvu potiskuje. U Crnoj Gori sada je na delu izričito insistiranje na stvaranju novog identiteta. Novi identitet Crne Gore vezuje se po vertikali za dukljanstvo, ali ne ono izvorno dukljanstvo Svetog Jovana Vladimira. Čak i kada se vezuje za njega, vezuje se unakaženo. Zetsko nasleđe, odnosno period posle Nemanjića apsolutno je izbrisan jer njega treba ’uništiti“. Ide se do te mere da u školama u Nikšiću deca u 5. i 6. razredu uče da su Sveti Sava i Sveti Simeon okupatori. Mene nazivaju okupatorom. Bukvalno sam napadan da sam okupator iako sam rođen u Crnoj Gori, iako su moji preci vojvoda Mina, knez Raško i svi ostali koji su sjedinili Crnoj Gori Moraču i Rovce 1820. godine.“

Njegošev mauzolej na lovćenu - Sputnik Srbija
Dvoboj: Hoće li Amfilohije vratiti Njegoša na Lovćen, odakle ga je posekao Vatikan

Naš sagovornik se zapitao kuda je to krenula Crna Gora, kako kaže, pod kapom Montenegra i gde je nestala zemlja koja je vekovima bila vezana za Rašku, gde je nestalo Cetinje kao nosilac ideje obnove Dušanovog carstva.

„Sad je to krenulo nekim drugim putem, ali, što se kaže, svaka sila do vremena, a Božija svevremena. Krunom Stefana Dečanskog se krunisao kralj Nikola i mi je čuvamo u muzeju u Cetinjskom manastiru. Sad ovi prodaju krunu kojom se krunisao car, prodaju Dečane i Pećku patrijaršiju, Kosovo i Metohiju. To je bila duša Crne Gore još od vremena Jovana Vladimira, a naročito 1912. godine. Oni to prodaju zločincima, kojima su ruke krvave do ramena, Tačiju i ostaloj družini, najgoroj koji su na sramotu šiptarskog časnog naroda. Šiptari su jedan narod koji ima svoju istoriju, ali ovi uzimaju obraz, a naši im pomažu da uzmu obraz svome narodu, a u isto vreme da ugrožavaju biće našem narodu“, poručuje mitropolit i poziva se na reči Aleksandra Nevskog.

„Bog nije u sili, nego je u pravdi, rekao je Nevski. Podigli smo mu kriptu, kripta je u Hramu Aleksandra Vladimira — Aleksandra Nevskog. Podižemo Manastir Svetoga prepodobnoga Sergeja Radoniškog pod Rumijom, gde su Ruskinje monahinje moje i monasi. Podižemo Manastir Svete Matrone Moskovske. U Manastiru Rustu pripremamo seda podignemo spomenik porodici carskoj, čuvamo carev most, zadužbinu, spremamo podizanje Crkve Svete Trojice na Cetinju iza Cetinjskog manastira sa kamenom temeljcem koji je položen 1910. godine, prilikom krunisanje kralja Nikole, između Biljarde i Vladinog doma. Na tom kamenu temeljcu piše da ga je sagradio Car Nikolaj II za godinu dana“, objasnio je mitropolit Amfilohije Radović za Sputnjik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala