Danas Veneto, sutra Istra: Italijanski referendumi kao model za Hrvatsku

© REUTERS / Manuel SilvestriVeneto
Veneto - Sputnik Srbija
Pratite nas
Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana sprovedeni u Italiji, predstavljaju odličan evropski model koji bi mogao da se primeni i u Hrvatskoj, rekao je evroparlamentarac Ivan Jakovčić, komentarišući rezultate legalnih referenduma u Lombardiji i u regiji Veneto.
Referendum u Italiji - Sputnik Srbija
Uspeo referendum u Venetu – do sada glasalo preko 50 odsto građana

„Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u italijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba referenduma su uspela, naročito onaj u Venetu, gde je gotovo šezdeset odsto građana izašlo na birališta, od čega je ogromna većina glasala za veću regionalnu autonomiju. Vrlo je važno da su ti referendumi sprovedeni u skladu s italijanskim zakonima“, kaže Jakovčić.

Referendumi sprovedeni u Italiji mogu da budu dobar evropski model koji omogućava građanima koji žele veću regionalnu autonomiju da se o tome izjasne, ocenjuje poslanik IDS. U Lombardiji je na referendum izašlo samo 36 odsto građana, ali to je, prema tamošnjim pravilima, dovoljna izlaznost. Ti su referendumi izgrađeni na Ustavu i demokratskim načelima italijanskog društva, dodaje Jakovčić.

Hrvatski parlament - Sputnik Srbija
Proključalo u Hrvatskom saboru: Istra bi trebalo kao Katalonija

„Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, Istra i neke druge, u kojima su aktivni pokreti koji se zalažu za veću autonomiju. Pitajmo građane da li žele ili ne veću autonomiju svojih regija“, predlaže Jakovčić.

Podsetio je da je u vreme Račanove vlade stidljivo počeo proces decentralizacije. Tada su sistemi zdravstva i obrazovanja počeli da bivaju decentralizovani, tako da su županije i gradovi koji su želeli da preuzmu veća ovlašćenja nad tim sistemima, takva ovlašćenja mogli i da dobiju, kaže Jakovčić. Za to su županije i gradovi mogli da računaju i na veća finansijska sredstva iz državnog budžeta.

„To je odličan model koji smo počeli da razrađujemo 2001. i 2002. Nažalost, s tim projektom smo stali“, izjavio je Jakovčić.

„Pozivam da razmislimo na koji način možemo da postignemo viši stepen decentralizacije u Hrvatskoj. Siguran sam da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana“, zaključio je Jakovčić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala