Proključalo u Hrvatskom saboru: Istra bi trebalo kao Katalonija

© AP Photo / Darko BandićHrvatski parlament
Hrvatski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zastupnici „Mosta“ u Hrvatskom saboru danas su se oštro obrušili na predlog Zakona o upravnoj inspekciji, tvrdeći kako se njime širi „hobotnica izvršne vlasti“ koja nastoji da sve drži pod kontrolom, a rasprava nije bila pošteđena ni istorijskih tema i pominjanja Josipa Broza Tita i Istre.

Miro Bulj iz koalicije „Most“ rekao je da se IDS u Istarskoj županiji ponaša kao i centralna vlast u Zagrebu. „Vi ste svedoci u Istri na koji način bi decentralizacija trebalo funkcioniše“, rekao je Bulj, a prenosi „Indeks“.

„U pravu ste kad kažete da je Hrvatska visokocentralizovana, ali ne znam zašto napadate Istru. To je jedna od županija koja s pravom traži veću autonomiju, u budžet uplaćuje 800 miliona kuna više nego što iz njega dobija“, poručio mu je Nenad Stazić iz SDP-a.

Republika Istra - stranica na Fejsbuku - Sputnik Srbija
Istra republika trese Hrvatsku: Nismo Hrvati...

Istru je, kaže SDP-ovac, u sastav Hrvatske uneo Josip Broz Tito. „A država se odriče i Tita i njegovog dela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španija je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog dela i kad Istrani toliko uplaćuju, a ovako ih vređate, mislim da bi Istrani trebalo da razmisle da postupe kao Katalonci“, rekao je Stazić.

© Foto : www.facebook.com/Republika-IstraRepublika Istra - moneta
Republika Istra - moneta  - Sputnik Srbija
Republika Istra - moneta

Svojim izlaganjem zaradio je opomenu predsedavajućeg Sabora Milijana Brkića. „Mislim da insinuacije o otcepljenju nisu primerene u ovom visokom domu“, poručio mu je Brkić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala