Praznik branilaca otadžbine — 4. decembar?

© AP Photo / Darko VojinovićSrpski vojnici
Srpski vojnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija bi već ove godine 4. decembra mogla da obeleži Dan ratnika, kao praznik posvećen palim i preživelim učesnicima ratova, pišu današnje „Novosti“.

Ovim gestom država bi na najvišem nivou izrazila zahvalnost svima koji su pod njenom zastavom nosili oružje od oslobodilačkih ratova u 19. veku, pa do odbrane zemlje od NATO agresije 1999. godine, navodi list.

Ministarstvo odbrane zvanično je uputilo zahtev Vladi da ustanovi ovaj praznik, u spomen na sve građane koji su se odazvali pozivu države i stali u njenu odbranu. Suštinu ove ideje čini odavanje počasti običnim ljudima stradalim za otadžbinu, ali i jačanje kulture sećanja na ratove iz skorije prošlosti. 

Generali vojske SRJ Milovan Bojović, Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić tokom NATO agresije na SRJ 1999. - Sputnik Srbija
Hoće li Amerika sprečiti srpske ratne generale da uče kadete

Iza ove inicijative stoji ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji za „Novosti“ kaže da Srbija ne sme da zaboravi heroje koji su je branili u najtežim danima.

„Dosta smo se po tuđoj volji stideli naših junaka. Na njih moramo biti ponosni. To je osnovni razlog što sam Vladi predložio da Dan ratnika bude ustanovljen kao praznik. To će biti dan kada će heroji ratova biti dobrodošli u našim kasarnama i školama, i kada će dobiti prostor u medijima. To rade sve zemlje u svetu i nema nijednog razloga da i mi to ne činimo“, rekao je Vulin.

Učesnici ratova devedesetih godina, smatra Vulin, dugo su bili zanemareni i bez odgovarajućih počasti, i do raskida sa ovom praksom, kako tvrdi, mora da dođe.

„Sebe nećemo predstavljati boljim nego što jesmo, ali nema ni ćutanja. Neće se više naši bivši vojnici prisećati ratnih dana u kućama i kafanama. Svoje važne datume obeležavaće u domovima vojske, gde im je i mesto. Oni su bili vojnici koji su se odazvali na poziv svoje države“, kaže Vulin za „Novosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala