Turska Evropskoj uniji: Imamo lek za vas

© AP Photo / Presidential Press ServicePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je lidere EU da pristanu na ulazak Turske u EU. Prema njegovim rečima, to će izlečiti hronične probleme međunarodne organizacije.
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu 2015. godine / - Sputnik Srbija
Erdogan: Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji

„Bez Turske Evropu očekuje izolacija, očaj, nemiri. Turskoj nije potrebna EU, Evropi je potreba Turska. Kontinent je zahvaćen ksenofobijom, ultradesnica je postala tako jaka da ih uzimaju u koaliciju. Evropu koja je prestupila preko svojih principa očekuje žalosna budućnost“, izjavio je turski lider.

Turska je predala molbu za ulazak u EU 1987. godine. Ipak, pregovori koji su počeli 2005. godine su ušli u ćorsokak. U Turskoj to objašnjavaju neželjom da prihvate muslimansku državu u EU.

Napetost između Turske i Evrope je značajno porasla nakon gušenja vojnog puča i Erdoganovog represivnog režima. Priprema za uvođenje smrtne kazne je takođe nedopustiva za EU.

U septembru je tokom predizborne kampanje nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da Turskoj nema mesta u EU. To je tačka mišljenja koju deli sve više evropskih političara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala