Parlamentarni izbori, dan drugi: Češki Tramp na putu do izborne pobede

Pratite nasTelegramOdyssey
U Češkoj su danas nastavljeni dvodnevni parlamentarni izbori na kojima najviše šansi za pobedu ima milijarder i predsednik pokreta ANO (na češkom „da“) Andrej Babiš, poznat i kao češki Tramp, jer ankete ukazuju da su antievropske stranke u Češkoj sve popularnije.

Babiš je u poslednjoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i liderom socijaldemokrata Lubomirom Zaoralekom, pričao o svojim antievropskim, antimigrantskim stavovima, kao i protiv korupcije.

Uprkos tome što je optužen za prevaru, u poslednjoj anketi imao je podršku od 25 do 30 odsto glasača, što ga stavlja daleko ispred socijaldemokrata, koji, prema anketama, imaju oko 12,5 odsto podrške, preneo je AFP.

„Potreban nam je maksimalan broj glasova, narod mora da glasa, da shvati da je ovo od suštinskog značaja za sudbinu naše države. Ne želimo kvote, ne želimo migrante ovde, želimo da zaustavimo migracije i da dobijemo premijera koji će reći gospođi Merkel i gospodinu Makronu da rešenje leži van Evrope. Stojimo protiv tradicionalnih partija i želeli bismo da im pokažemo da se vlada može voditi na drugačiji način nego što su naši građani navikli“, rekao je Babiš za AFP.

Bohuslav Sobotka - Sputnik Srbija
Češka vlada pada zbog bogatog ministra biznismena

Čini se da će 63-godišnji tajkun Babiš pobediti, uprkos skandalima koji ga prate, kao što je optužba da je proneverio evropske subvencije, kao i sumnje da je bio agent komunističke policije u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

„Očekujem da će nastati veoma teška postizborna situacija, možda čak i haos, jer rezultati Andreja Babiša neće biti toliko spektakularni koliko se očekivalo. Skorašnji skandali su ipak ostavili svoj trag na njemu“, rekao je nezavisni analitičar Jirži Pehe za AFP, dodajući da je primetio velike snage nestabilnosti.

Slab izborni rezultat prisiliće Babiša da pregovara sa nekoliko partija i neke od njih će ga odbiti za mesto premijera, zbog skandala, objašnjava Pehe.

Prema rezultatima agencije za istraživanje javnog mnjenja Medijan, Komunistička partija ima podršku oko 10,5 odsto građana, krajnje desničarska stranka Sloboda i stranka Slobodna demokratija preduzetnika Tomija Okamure, rođenog u Tokiju — 9,5 odsto podrške birača, dok Piratska stranka ima 8,5 odsto podrške građana.

Biračka mesta su otvorena u 6.0 sati jutros i biće zatvorena u podne, a rezultati se očekuju u večernjim časovima.

Oko 10,6 miliona građana sa biračkim pravom bira 200 poslanika u češkom parlamentu.

Sve vesti
0