Češka vlada pada zbog bogatog ministra biznismena

© Tanjug / Marko ĐokovićBohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Češki premijer Bohuslav Sobotka najavio je danas da će podneti ostavku — što podrazumeva i ostavku njegove vlade — nakon spora sa ministrom finansija čiji su poslovni poduhvati izazvali burne kritike.
NATO - ilustracija - Sputnik Srbija
Kako Amerika „reketira“ članice NATO-a

„Uskoro ću podneti ostavku predsedniku Milošu Zemanu. Neprihvatljivo je da Andrej Babis ostane na funkciji ministra finansija“, saopštio je Sobotka, šest meseci uoči parlamentarnih izbora, prenosi AFP.

Premijer je precizirao da će se sa Zemanom tim povodom sastati u toku ove nedelje, navodi AP, uz ocenu da je Sobotkin današnji potez odraz tenzija u vladajućoj koaliciji uoči oktobarskih izbora.

Sobotka tvrdi da postoje sumnje da je Babis izbegavao plaćanje poreza u prošlosti, a da za to nije dao adekvatno objašnjenje.

Babis, drugi najbogatiji biznismen u zemlji, predvodi centristički pokret koji je favorit na oktobarskim izborima, što bi moglo da mu utre put ka mestu premijera, zaključuje američka agencija, uz napomenu da je Sobotkina Socijaldemokratska partija drugoplasirana, i to daleko ispod Babisove.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala