Erdogan o „Alijinom amanetu“: Kako da ostavimo Drinu?

© REUTERS / Marko DjuricaRedžep Tajip Erdogan prilikom njegove posete Novom Pazaru.
Redžep Tajip Erdogan prilikom njegove posete Novom Pazaru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan govorio je o amanetu koji mu je na samrti ostavio ratni predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

On je rekao da Turska „naravno nikada neće ostaviti“ BiH.

„Anadolija“ navodi da je Erdogan u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog veća, a tom prilikom se prisetio i Izetbegovića, od čije smrti je juče navršeno 14 godina, prenosi N1.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Sarajevu 2015. godine - Sputnik Srbija
Ovo nije sevdalinka: Erdogan je u Srbiji prekršio Alijin amanet

Predsednik Turske je podsetio da je Izetbegovića posetio u bolnici dan pre smrti bošnjačkog lidera i da mu je Izetbegović tada kazao: „Tajipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte“.

„Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da ih nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojanja. Od 15. veka naovamo“, poručio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da ovaj testament pokojnog Izetbegovića, koji je, prema tvrdnji Erdogana, „osim što je bio veliki državnik, i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg doba“, nikako nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Ne mogu Ameriku da smatram civilizovanom

„Oni koji istoriju ne ograničavaju periodom koji su sami živeli, oni koji uspevaju da izgrade most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj jeste manifest njegovog civilizacijskog horizonta“, smatra Erdogan.

On je izneo tvrdnju da je „Alija video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu da ostvare sopstvenu civilizacijsku misao“.

„U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da ih pogledaju iz mnogo šire perspektive“, poručio je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala