Pudždemon Madridu: Ili dijalog, ili — zbogom

© AP Photo / Emilio MorenattiKarles Pučdemon
Karles Pučdemon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Katalonije Karles Pudždemon zapretio je da će u regionalnom parlamentu organizovati glasanje o proglašenju nezavisnosti ako Vlada Španije ne pristane na dijalog, navodi se u pismu koje je Pudždemon uputio premijeru Španije Marijanu Rahoju, objavljeno je na Tviteru.
Padobranac sa španskom zastavom - Sputnik Srbija
Zaoštrava se: Madrid preuzima vlast u Kataloniji

U pismu se navodi da će, ukoliko Madrid ne bude spreman da pregovara, „parlament Katalonije, ako to bude smatrao potrebnim, preći na glasanje o formalnom proglašenju nezavisnosti“.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji nije priznala španska vlada, kao ni Ustavni sud zemlje. Nakon toga je lider autonomne vlade Karles Pudždemon izjavio da su rezultati glasanja, prema kojima je 90 odsto onih koji su učestvovali podržalo nezavisnost, dok odziv je bio 43 odsto, dovoljan razlog za proglašenje nezavisnosti, ali je predložio regionalnom parlamentu da odloži proglašenje nezavisnosti tokom pregovora sa španskim vlastima.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala