EKSKLUZIVNO Ambasador Čepurin: Dolaze Šojgu, Lavrov, Rogozin... (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Za istoriju Rusije i Srbije datumi poput predstojeće godišnjice oslobađanja Beograda imaju poseban značaj, a ovoj proslavi će prisustvovati i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Posete visokih ruskih zvaničnika u oktobru su sada već tradicija, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Ove godine Srbija obeležava godišnjicu oslobođenja Beograda, i mada nije okrugao datum, dolazi i ministar odbrane Sergej Šojgu. U čemu je značaj te proslave?

— Za našu istoriju, za vašu istoriju, takve godišnjice imaju poseban značaj — to je poštovanje prema našim precima koji su zaista pokazali karakter naroda, hrabrost, ljubav prema domovini i požrtvovanost, što je neosporno važno za osećanje naroda. Zato ne smemo da zaboravljamo pobedu velikih ratnika. Ima nekih koji bi voleli da se sve to zaboravi, izbriše, ali mnoge zemlje rade kao i mi i vi, i zato smo bliski. Ipak smo mi, Crvena armija i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, ovde zajedno oslobađali Jugoslaviju. Skoro 20.000 sovjetskih vojnika je poginulo prilikom oslobađanja zemlje. Toliko ih je poginulo uglavnom zato što su Beograd oslobađali tenkovi i vojnici, a ne avijacija. Jednostavnije je bilo da izbombarduju za pola dana, i svi bi se predali, ali bi grad bio uništen. Beograd je lep grad, divan je centar grada, i zato mislim da treba da budemo zahvalni i jugoslovenskoj i sovjetskoj armiji koji su ga spasli od potpunog uništenja. Uzgred, gledao sam materijale o oslobađanju Beograda i našao epizodu koja mi se dopala. Kada je bio okršaj sa Nemcima na Avali sat vremena trajala je borba prsa u prsa. Naša velika pesnikinja Julija Drunjina je sa 26 godina bila dopisnica, i kod Staljingrada je upala u obruč, a vojnici su iz obruča izlazili borbom prsa u prsa. Napisala je divnu pesmu u kojoj kaže: „Samo jednom sam bila u borbi prsa u prsa, jednom na javi i stoput u snu, ko kaže da u ratu nije strašno, taj ništa ne zna o ratu“. Ovde je toga isto bilo, što pokazuje snagu duha. Zato to moramo da slavimo. Slavićemo u februaru sledeće godine i godišnjicu Staljingradske bitke. Nadamo se da će joj prisustvovati i srpska delegacija na visokom nivou. U toku je rekonstrukcija kompleksa Staljingradske bitke, jednog od najveličanstvenijih…

Srpski simbol, mir, grb i zastava RS - Sputnik Srbija
Hoće li Srbiji dozvoliti da bude neutralna u slučaju velikog rata

I koji je napravio vajar srpskog porekla…

— Da, Jevgenij Vučetić je govorio da su njegovi preci Srbi. To je jedan od trojice-četvorice najvećih vajara 20. veka sovjetske epohe, pored Muhine i Rukavišnjikova. I zato mislim da bi i Srbija trebalo da učestvuje, jer je i ona dala veliki doprinos sećanju na tu najveličanstveniju bitku u čitavoj istoriji čovečanstva.

A učešće ministra Šojgua daće dodatni značaj obeležavanju oslobođenja Beograda…

— Mislim da hoće. Posete naših visokih rukovodilaca Srbiji često se održavaju u oktobru. Bio je Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev, i zato je sada to već tradicija, pa i poseta Šojgua. On dolazi i zato što su Srbiji upravo predati poklonjeni avioni MiG-29. To je takođe povod za dolazak. Šojgu je, naravno, jedan od političara svetskog nivoa, a političare koje poznaju u celom svetu možemo izbrojati na prste. I što je za vas važno, on je veliki prijatelj Srbije. On ne samo da je voli nego je i dobro poznaje. Dolazio je i u godinama blokade Srbije, i kao kopredsednik međuvladinog komiteta. Očekujemo da će to biti dobra poseta, ne samo zbog praznika nego i zbog razmene mišljenja što je danas potrebno. Svet je u složenoj situaciji, ni Balkan nije u jednostavnoj situaciji, a Srbija je neka vrsta ostrva stabilnosti. Naravno, imali smo tešku istoriju, i treba da osiguramo bezbednost i da se osećamo sigurno.

Pritom je Srbija neutralna…

— Neutralnost Srbije je supervažno pitanje u naše doba, i dobar je primer za druge zemlje. Rusija sto odsto podržava neutralnost Srbije. Zato smo objektivno zainteresovani da Srbija postane jaka, bezbedna i neutralna zemlja. A bilo bi dobro da svi to shvate i podrže.

Branislav Ivanović u meču sa Gruzojom - Sputnik Srbija
Komentar Sputnjika: Trk za urlik, trk u koji staje sve, trk vredan Rusije!

Očekuju nas i druge posete visokih ruskih zvaničnika Srbiji…

— Da, biće to period naših tesnih veza. Ovih dana premijerka Srbije je s pravom rekla da je Rusija od 1999. podržavala Srbiju i da Srbi smatraju da su im Rusi prijatelji. Tako je bilo uvek, već 500 godina koliko postoje kontakti između Srbije i Rusije. Među državama su postojale nijanse, ali među narodima su odnosi uvek bili prijateljski. Zato mislim da treba da idemo napred. U februaru obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, i tada će doći ministar Sergej Lavrov.

Biće to važna poseta i mogućnost da se razmotri čitav spektar bilateralnih odnosa i problema koji interesuju svaku od strana. Pred nama je superzadatak da povećamo robnu razmenu, industrijsku saradnju. Sada su stvoreni uslovi da to možemo. Ove godine će robna razmena biti za 15-20 odsto veća nego prošle, to je pozitivan znak. Moramo i možemo da dostignemo kvalitativno viši nivo, ekonomsku saradnju, treba graditi nešto drukčije a sada ima mogućnosti za to. Rusija je spremna da ide napred onoliko koliko je za to spremna Srbija. Zato će biti vrlo važan dolazak u Srbiju ruskog dela međuvladinog komiteta na čelu sa Dmitrijem Rogozinom u decembru. To je velika delegacija koja će razmotriti perspektive razvoja bilateralnih odnosa za godinu dana, i ne samo trgovine. Očekujemo da će ta poseta imati dobre rezultate i da će biti važan događaj. Znate i da dolazi hor Aleksandrov. Veliko hvala Srbima koji se sećaju naših heroja i čuvaju imena ulica Tolbuhina, Ždanova. Uzgred, kada je Staljin ušao u sukob s Titom i naredio generalima da vrate jugoslovenske nagrade, Ždanov koji je bio i heroj Jugoslavije, nije predao orden i otišao je u penziju. Odlično je i što se planira park Aleksandrova, a interesantno je što će to biti mesto gde će se objediniti dve epohe: carska, cara Nikolaja i sovjetska, trg će biti Aleksandrova. Hor će nastupiti i u Sava centru, i u Novom Sadu, i u Somboru, gde smo zajedno restaurirali spomenik ruskim i srpskim herojima-oslobodiocima 1944. godine. Inače, pesme koje peva vojni hor su 90 odsto pesme o ljubavi, vojničke pesme, ali o ljubavi. I prema Otadžbini, ali i prema Kaćuši.

Ministarstvo odbrane Rusije - Sputnik Srbija
Rusija i Srbija šire saradnju — sada u vojno-obaveštajnoj sferi

Naša fudbalska reprezentacija će se sledeće godine takmičiti na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. Za koga ćete da navijate?

— Mislim da je to jedan od važnih događaja u svetu, ali i za nas. Danas je osam meseci do početka svetskog šampionata koji će se održati 14. juna na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Trudili smo se da na svaki način pomognemo srpske fudbalere. Navijali smo za njih. Na dan utakmice između Srbije i Gruzije bio sam na putu u Suboticu. Kad sam stigao, počelo je drugo poluvreme. Ostali smo zajedno sa srpskim prijateljima koji su nas dočekali u Subotici da pogledamo drugo poluvreme. Bili smo zabrinuti, navijali smo, popili smo svu votku u mojoj sobi i na kraju je Srbija pobedila. Šalim se, naravno, a ako ćemo ozbiljno mislim da je srpsko učešće na Svetskom prvenstvu sjajna novost. Želim Srbiji veliki uspeh. Mislim da ima dobre igrače i da joj treba sreća. Prvenstvo će se održavati u 11 gradova Rusije a fudbaleri će boraviti u dvadesetak baza. Nadamo se da će srpski fudbaleri provesti u Rusiji čitav mesec, od 14. juna do 15. jula, do kraja prvenstva, samog finala.

Jedna od baza za trening se nalazi u Jaroslavlju, divnom gradu na obali Volge, 130 kilometara od Moskve. Smatramo da bi Srbi obavezno tamo trebalo da treniraju zato što je to blizu aerodroma, a uz to na pola puta nalazi se Troice-Sergijeva lavra, centar Ruske pravoslavne crkve. Tako da usput mogu da svrate na koji minut. U ovom slučaju, za srpski tim Božja pomoć nije na odmet.

Delegacija iz Srbije učestvuje na omladinskom festivalu koji je upravo otvoren u Sočiju. Vi ste ih ispratili u Rusiju, šta su Vam rekli?

— Otputovali su u Rusiju s oduševljenjem. Mislim da će dostojno predstavljati Srbiju. Juče je na otvaranju festivala govorio predsednik Vladimir Putin i rekao je da na tom skupu učestvuje 30.000 mladih ljudi. To je ogroman broj mladih iz 180 zemalja sveta. Stranih gostiju je više od 10.000, a srpska delegacija je vrlo reprezentativna — 300 ljudi. 

Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Sad je momenat: Može li Srbija da uključi Rusiju i Kinu u borbu za Kosovo (video)
To je dosta velik broj, i nadam se da će učestvovati u raznim formatima — kulturnom, sportskom, politikološkom. Biće to korisno za Srbiju, a očekujem da će ostaviti dobar utisak na mlade ljude. Najpoznatiji festival omladine i studenata održan je inače 1957. godine u Moskvi u vreme detanta i ostavio je, između ostalog, dve stvari. Pesmu „Podmoskovske večeri“, koja je napisana za festival a kasnije postala skoro pa ruska narodna pesma, i drugo, posle devet meseci, u porodilištima su se pojavila tamnoputa deca. Festival je trijumf međusobnog razumevanja i ljubavi i nadam se da će i ovaj to biti. Mladi će to svakako zapamtiti za čitav život. Zahvalni smo što su i srpske vlasti podržale i pomogle ovu manifestaciju. To je, po mom mišljenju, veoma važno i ispravno. Tamo će, uzgred, biti mnogi istaknuti ruski zvaničnici, Sergej Lavrov, biće održana diplomatska škola. Iz Ministarstva inostranih poslova Srbije poslato je dvoje mladih diplomata koji će učestvovati u diskusijama. Jer svet se nalazi u dubokoj krizi i treba tražiti izlaz iz nje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala