Tači: Pristao sam na nepravdu zbog Amerike, EU i NATO-a i šta smo dobili...

© AFP 2023 / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da je na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK pristao da bi održao strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO-om.

„Pristao sam da vodim nepravičan istorijski proces prema Kosovu, uprkos masovnom političkom i građanskom mišljenju o formiranju ovog suda“, rekao je Tači i dodao da je Prištini s druge strane obećano da će ubrzo postati članica Saveta Evrope, da će dobiti viznu liberalizaciju, da će imati masovnu podršku za članstvo u Unesko, da će uspostaviti Oružane snage i dobiti nova priznanja.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Incident u Prištini: Tačijeva izjava posle koje je britanski ambasador napustio salu

Kosovo je, kazao je Tači, održalo reč, osnovalo je Specijalni sud, ali međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od svojih obećanja.

Umesto toga, istakao je Tači, evropski put Prištine je otežan.

Osnivanje Specijalnog suda je došlo kao međunarodna politička potreba, precizirao je Tači, istakavši da Priština na to treba da gleda kao na predlog i priliku da se očisti od mrlja, preneli su mediji.

Kosovski predsednik je danas učestvovao na prezentaciji izveštaja o percepciji javnog mnjenja o formiranju Specijalnog suda, koji je pripremilo nekoliko nevladinih organizacija u Prištini.

„Kao predsednik države, posvećen sam istini i pomirenju. Ali Specijalni sud će biti samo korak u pravcu nepravde koja se desila na Kosovu. Pitanje je da li će doneti istinu i da li će ovaj sud doneti međuetničko pomirenje“, upozorio je Tači i dodao da, budući da je taj sud formiran samo za suđenje Albancima za zločine nad Srbima, u međuvremenu „raste entuzijazam za Srbe i Srbiju“.

Ramuš Haradinaj u tzv. parlamentu Kosova - Sputnik Srbija
Dauta Haradinaja čeka hapšenje, Ramuš i Tači svedoci

Tači je rekao da formiranje Specijalnog suda znači i nepoverenje prema Albancima, te da je odluka o osnivanju Specijalnog suda došla više kao politička potreba međunarodne zajednice, nego zbog istinske pravde.

Prema njegovim rečima, Kosovo je prihvatilo uspostavljanje Specijalnog suda uz obrazloženje međunarodnih partnera da, kako je rekao, treba da „zadovolji čak i druge aktere, posebno Rusiju i Beograd“, te da je to razlog što ovo pitanje nije upućeno Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Inače, kako su ranije danas javili kosovski mediji, dok je Tači kritikovao međunarodnu zajednicu zbog neispunjenih obećanja prema Prištini, skup je napustio ambasador Velike Britanije.

Prema izveštaju nevladinih organizacija, većina građana Kosova protivi se formiranju Specijalnog suda, posebno činjenici da će on suditi samo pripadnicima takozvane OVK za ratne zločine nad srpskim civilima.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala