Sirijski general: Amerika naoružava teroriste

© REUTERS / Rodi SaidZaplenjeno oružje terorista u Siriji
Zaplenjeno oružje terorista u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD isporučuju oružje militantima Nusra fronta i drugim radikalnim grupama, a ne takozvanoj umerenoj opoziciji, saopštio je novinarima načelnik Glavne operativne uprave sirijske vojske, general Ali el Ali na konferenciji na kojoj je pokazano oružje koje je oduzeto od militanata.
Ruski i srpski demineri čiste od bombi neobrađeno zemljište, šumu, ali i vinograde i druge poljoprivredne površine kako bi ih ljudi ponovo obrađivali - Sputnik Srbija
Stop! Ne može dalje! Sputnjik je zakoračio na ličnu odgovornost (foto)

„Znamo da su SAD teroristima u Siriji isporučile 1.421 kamion sa vojnom opremom i oružjem u periodu od 5. juna do 15. septembra ove godine. To oružje je navodno bilo predviđeno za borbu protiv terorizma, ali je ono na kraju palo u ruke militanata DAEŠ-a i Nusra fronta“, rekao je sirijski general.

On je dodao da radikalne snage dobijaju oružje, kupljeno po programu Pentagona za pružanje pomoći američkim saveznicima.

Prema Alijevim rečima, najveći deo oružja je kupljeno od američkih vojnih kompanija „Čemring“ i „Orbital ATK“. Ono se doprema na Bliski istok brodovima i prebacuje se u Siriju preko dela granice koju sirijska vojska ne kontroliše.

Sirijski vojnik Valid Hali rekao je novinarima da su militanti Nusra fronta, koji su 18. septembra napali položaje ruske vojne policije, bili naoružani oružjem iz SAD, Belgije i Francuske.

„Danas je predstavljeno oružje, oduzeto od militanata pre nekoliko nedelja. Ono je isporučivano teroristima nelegalno, preko granice. Ovde je više od 100 jedinica lakog oružja i ručnih granata, proizvedenih u SAD, Belgiji, Francuskoj“, rekao je Valid Hali.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala