Novi predlog NATO rezolucije — Srbija više nije glavni uzrok napetosti u regionu?

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaNATO
NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uravnotežena rezolucija koja, po mišljenju predstavnika Beograda, na korektan način prikazuje stanje na Zapadnom Balkanu, trebalo bi da bude usvojena na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu, od 7. do 9. oktobra, piše „Politika“.
MiG-29 i F-16 - Sputnik Srbija
Trka u naoružanju: NATO Hrvati protiv „malih Rusa“, rešenje je „hladni mir“

Član delegacije srpskog parlamenta pri NATO-u Vladimir Đukanović kaže da je prvobitni predlog tog dokumenta Britanca Ričarda Beniona, gde se Srbija optužuje da je uzrok napetosti u regionu, prilično izmenjen, jer su usvojeni svi amandmani upućeni iz Beograda.

„Mi smo na prolećnom zasedanju PS NATO-a u Tbilisiju ukazali na to da je Benionov predlog rezolucije jednostran i skandalozan i da mora biti promenjen. Uložili smo veliki broj amandmana koji su prihvaćeni, i što se tiče Srbije, nama sada ovakav dokument ide u korist, pogotovo poglavlja koja se odnose na ekonomski rast i stanje demokratije u našoj zemlji“, rekao je Đukanović za „Politiku“.

U prvobitnom predlogu poslanika britanske konzervativne stranke, naša zemlja bila je označena kao glavni krivac za „šumove“ na diplomatskim vezama Beograda i Prištine, ali i kao uzročnik krize u ovom delu Evrope.

Đukanović ističe da su ispravili sve što je bilo jednostrano i da nemamo primedbe na novi predlog rezolucije, koji će najverovatnije biti izglasan u subotu, 7. oktobra, na sednici Političkog komiteta NATO-a.

„Ne očekujem veliku raspravu povodom ovog pitanja i najverovatnije će na debatu o rezoluciji biti utrošeno desetak minuta. Očekujem da će težište biti usmereno na Rusku Federaciju“, kazao je Đukanović, koji je poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala