Iran: Članu nuklearnog pregovaračkog tima pet godina robije

© REUTERS / Marius BoschTeheran, Iran
Teheran, Iran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranske vlasti osudile su člana iranskog tima za pregovaranje o nuklearnim pitanjima na pet godina zatvora, javlja Rojters, pozivajući se na privatnu iransku agenciju Tasnim.

Tasnim i neki drugi iranski mediji navode da je reč o iransko-kanadskom državljaninu Abdulrasulu Dori Esfahaniju, za koga tvrde da možda poseduje pasoše još nekih zemalja.

Mediji u Iranu su prošle godine objavili da je nuklearni pregovarač sa dvojnim državljanstvom uhapšen nakon što je optužen da je neprijateljima te zemlje pružao osetljive ekonomske informacije.

Raketa-nositelь Simorg v Irane - Sputnik Srbija
Dramatično zaoštravanje: Trampove pretnje dobile odgovor u — bojevim glavama

U maju je zvaničnik iranskog sudstva Golamhusein Mohseini Edžei rekao da je jedan član pregovaračkog tima, koji se suočava sa optužbama za špijunažu, osuđen na zatvorsku kaznu, ali je dodao da ne može da pruži više detalja.

„Taj slučaj je revidiran pred Apelacionim sudom, i petogodišnja zatvorska kazna je potvrđena“, navodi Tasnim, pozivajući se na neimenovani „obavešteni izvor“.

Inače, ta iranska agencija je jula 2016. prenela da je uhapšen član iranskog pregovaračkog tima koji je bio nadležan za bankarska pitanja tokom pregovora.

Bezbednosni zvaničnici su uhapsili više biznismena, uključujući iranske, koji imaju američko, evropsko ili kanadsko državljanstvo, a u okviru mera povodom „zapadnog infiltriranja“, navodi Rojters.

Iran je sa SAD i još pet svetskih sila 2015. postigao sporazum koji je doveo do ukidanja većeg dela međunarodnih sankcija protiv Irana u zamenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana, a potencijalo opuštanje odnosa sa Zapadom uznemirilo je iranske konzervativce, napominje britanska agencija.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala