Kako su Dušanovi slatkiši osvojili Rusiju (foto)

© Foto : Dušan Jeličić,privatna arhivaDušan Jeličić
Dušan Jeličić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski poslastičar Dušan Jeličić dospeo je na ambalažu ruske slatke pavlake, koju proizvodi peterburški mlečni kombinat „Petmol“, a koji ulazi u sastav grupe kompanije „Danone“ u Rusiji.

Kako je postao promo lice tog proizvoda za sad nije poznato, ali pretpostavlja se da je njegova fotografija preuzeta sa jednog sajta za koji se Jeličić ranije fotografisao.

Pasteli - Sputnik Srbija
Najzdraviji kolač na svetu: Recept star više od 6.000 godina

„Prijatno sam iznenađen što se nalazim na ambalaži ruske slatke pavlake, koju sam ranije i sâm koristio. Pokušaću da stupim u kontakt sa kompanijom i saznam kako su moje fotografije uopšte dospele do njih, a ne isključujem ni mogućnost saradnje, s obzirom na to da se profesionalno bavim poslastičarstvom u Srbiji, kao i da sam dugi niz godina živeo i radio u Rusiji“, kaže Jeličić za Sputnjik.

Jeličić je sedam godina radio kao šef u jednoj od najpoznatijih moskovskih poslastičarnica, dok je još oko pola godine rukovodio i poslastičarnicama koje pripadaju lancu poznatih restorana u Permu.

U Beograd se vratio 2012. godine, gde je danas glavni poslastičar u najvećoj proizvodnji kolača na Balkanu.

Dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja, uključujući i Međunarodni kremaljski sajam poslastičarstva u Moskvi, gde je osvojio drugo mesto u kategoriji sitnih kolača i gde se proslavio u pravljenju skulptura od čokolade.

© SputnikPavlaka u prodaji na čijem se pakovanjeu nalazi slika kuvara
Pavlaka u prodaji na čijem se pakovanjeu nalazi slika kuvara  - Sputnik Srbija
Pavlaka u prodaji na čijem se pakovanjeu nalazi slika kuvara

Tokom boravka u Moskvi završio je i kurs kod čuvene Elene Šramko, višestruke svetske prvakinje u poslastičarstvu, koja je u ruskim medijima poznata i pod nadimkom „Šugar Lejdi“.

Svojevremeno je impresionirao i čuvenog holandskog poslastičara Rudolfa van Vina na konkursu „Poslastičarska groznica“ u Beogradu. Višečlani žiri, na čelu sa Vinom, dodelio je Jeličiću prvo mesto u takmičenju dekorisanja torti.

Danas Jeličić obilazi najveće sajmove poslastičarstva u Evropi, konstantno se profesionalno usavršava i prati najnovije trendove u toj oblasti.

„U poslednjih dve-tri godine trend u poslastičarstvu su torte i kolači sa staklastim glazurama, neobičnog spoja ukusa, a preferiraju se prirodni ukusi i sastojci“, otkriva Jeličić, dodajući da pod „neobičnim spojem“ podrazumeva kombinaciju čokolade, marakuje i nane ili kombinaciju crne čokolade, pistaća i maline.

Čokoladna torta - Sputnik Srbija
Brzo i lako: Torta od tri vrste čokolade

Upoređujući rusko i srpsko tržište na tom polju, Jeličić priznaje da je veći izazov raditi u Rusiji, jer je veća konkurencija.

„A što je veća konkurencija to više stremiš da budeš bolji u svom poslu“, dodaje on.

Prema njegovim rečima, Rusi u poslednje vreme streme ka novitetima i prate evropsko poslastičarstvo i trendove, dok „srpski kupci teško prihvataju nove tendencije, ali se i to polako usvaja“.

„Osim toga, u Rusiji postoji tradicija konzumiranja kolača uz čaj ili kafu, a kod nas se kolači i torte uglavnom kupuju namenski, za razna slavlja — slave, rođendane, krštenja, svadbe…“, kaže on.

Na pitanje da li planira da se ponovo vrati u Rusiju, Jeličić kaže:

„Nikad se ne zna!“

Takođe, ističe da bi „voleo da makar još jednom prošeta Crvenim trgom“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala