Letonija upozorava: Jedna zemlja nije to uradila — Srbija

© AFP 2023 / Attila KISBENEDEK Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs
Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs - Sputnik Srbija
Pratite nas
Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs ne smatra da je prepreka za članstvo Srbije u EU to što ona ne želi da se pridruži NATO-u, ali ističe da je usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije od najvećeg značaja za zemlje-kandidate, naročito posle pripajanja Krima Rusiji.

„Znamo da jedna zemlja nije to uradila — Srbija“, ističe Rinkevičs i upozorava da bi došlo do velike rasprave ako bi Evropska komisija preporučila da se okonča proces pristupanja Srbije i započne njeno prihvatanje u EU, a Srbija nastavila da vodi politiku neusklađenu sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

MIP Rusije sa zastavom Srbije - Sputnik Srbija
Ucena u oktobru: Hoće li Beograd pokleknuti

Letonski ministar je u intervjuu za „Juropijan Vestern Balkans“ i Tanjug, tokom Konferencije u Rigi 2017, naglasio da Letonija podržava proces proširenja EU jer u njega veruje iz ličnog iskustva.

„Sećajući se šta se dogodilo krajem 1980-ih i naročito 1990-ih godina u balkanskom regionu, verujemo da, ako su zemlje regiona spremne i ako su ispunile kriterijume i sprovele reforme, i ako se saglasimo svi u EU, gde nas trenutno ima 28, a uskoro 27, onda bi trebalo da nastavimo sa ovim proširenjem“, rekao je Rinkevičs.

Kao prioritete Letonije kada je reč o procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, on je naveo da je neophodno da sve zemlje-kandidati sprovedu tekovine Unije.

„Tražili smo od Komisije izveštaj i oni misle da je postignut dovoljan napredak. Bez obzira na to da li je reč o pravosudnom sektoru, finansijama ili ekonomiji“, dodao je Rinkevičs.

Smatra i da pristupanje Crne Gore NATO-u obezbeđuje dodatnu stabilnost na Balkanu.

Zastve neprizantog Kosova, Albanije i SAD - Sputnik Srbija
Bitka Vašingtona i Brisela — nadomak Niša

Na pitanje da li, iz njegove perspektive, to što neke zemlje, kao što je Srbija koja je proglasila vojnu neutralnost, ne žele da postanu članice NATO-a, predstavlja prepreku za njihovo članstvo u EU, ako se ima u vidu da se proces pristupanja EU i NATO-u u centralnoj i istočnoj Evropi na neki način događao istovremeno, Rinkevičs smatra da to nije uopšte problem.

„Mislim da bi trebalo da poštujemo odluku Srbije da ne traži članstvo u NATO-u. Ne smatram da imamo ikakvo pravo da diktiramo bilo kojoj vladi kakva bi trebalo da bude njena bezbednosna politika. Za nas, članstvo u NATO-u i EU komplementarno je iz mnogo razloga, ali poštujemo odluku svake vlade, bilo da je ona na Balkanu ili u istočnom susedstvu EU“, napominje Rinkevičs.

Podsećajući da Ukrajina, Moldavija i Gruzija žele da postanu članice EU, za razliku od Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana, Rinkevičs navodi da poštuje sve te odluke.

„Verujemo da bi svako trebalo da poštuje odluke naroda i vlada, ali u ovom slučaju, Srbija je slobodna da izabere samo članstvo u EU, a ne i članstvo u NATO-u“, zaključio je Rinkevičs.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala