Posle Katalonije: Preševska dolina traži ujedinjenje sa Kosovom

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIKosovski albanac ljubi zastavu
Kosovski albanac ljubi zastavu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda, traži lider Albanaca iz Preševske doline Jonuz Musliju.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju pozdravio je referendum o nezavisnosti koji održan u španskoj oblasti Kataloniji i pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna referendum koji su Albanci na jugu Srbije održali 1992. godine.

© SputnikNakon Katalonije, Preševo traži nezavisnost i ujedinjenje sa Kosovom!
Nakon Katalonije, Preševo traži nezavisnost  i ujedinjenje sa Kosovom! - Sputnik Srbija
Nakon Katalonije, Preševo traži nezavisnost i ujedinjenje sa Kosovom!

„Referendum je izraz volje i zakonsko pravo autohtonog naroda, u ovom slučaju Katalonije, zagarantovano međunarodnim pravom. Referendum o etničkim Albancima u Preševskoj dolini isto tako je legitiman i njime se garantuju mir i stabilnost između Preševske doline i Srbije, ali i poštuje pravo Albanaca sa juga koji su se referendumom većinski izjasnili za pripajanje Kosovu“, izjavio je Musliju za „Naše Preševo“.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu pokazuje transparent Ne terminala, ali u školi, želimo knjige tokom posete srpskog premijera Aleksandara Vučića Bujanovcu. - Sputnik Srbija
Jonuz Musliju: Moj predsednik je Edi Rama

On je podsetio da u Preševskoj dolini ima više od 100.000 stanovnika, koji žive u „tri albanske opštine, u Medveđi, Bujanovcu i Preševu, koji poseduju pravni akt o volji većine Albanci u dolini i Srbija bi to trebalo da uzme u obzir“.

„Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda“, rekao je Musliju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala