Misterija sve dublja: Od čega je umro američki student u Severnoj Koreji?

© AP Photo / Kim Kwang HyonAmerički student Oto Varmbir klanja se na konferenciji za medije u Pjongjangu
Američki student Oto Varmbir klanja se na konferenciji za medije u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki student Oto Vormbir, koji je umro nakon 17-mesečnog zatočeništva u Severnoj Koreji, nije imao znakova mučenja i preminuo je nakon što je dotok krvi u mozak postao hronično nedovoljan, pokazao je obdukcioni izveštaj objavljen u sredu.
Ota Varmbir - Sputnik Srbija
Napravio sam grešku života: Misteriozna sudbina mladog Amerikanca u Sevenoj Koreji

Njegova smrt 19. juna je posledica nepoznate povrede koja se desila godinu dana ranije, rekla je patolog Lakšmi Samarko iz Hamiltona u saveznoj državi Ohaju na konferenciji za novinare.

„Ne znamo šta mu se dogodilo i to je to“, rekla je Samarko.

Američki student bio je zatočen u Severnoj Koreji od januara 2016. do puštanja na slobodu 15. juna 2017. godine. Vormbir (22) je vraćen u SAD u komi.

Na zahtev porodice nije sprovedena potpuna obdukcija već spoljni pregled tela koji nije pokazao nikakve znakova mučenja u Severnoj Koreji.

Njegovi roditelji su tvrdili da je mučen i da su mu zubi kleštima obrađivani. Patolog je rekla da nije bilo takvih znakova niti da je bilo preloma kostiju. Uočeni su ožiljci od kojih je najveći na desnom stopalu.

Severna Koreja tvrdila je da su njegovi zdravstveni problemi posledica botulizma i uzimanja tablete za spavanje i odbacila je tvrdnje o mučenju. Vormbir je preminuo nekoliko dana nakon što je vraćen u SAD.

On je uhapšen zbog toga što je uzeo propagandni plakat iz hotela na aerodromu u Pjongjangu, dok se pripremao za napuštanje te zemlje, i bio je osuđen na 15 godina teškog rada.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala