Dačić: Ili proširenje, ili odumiranje EU

© Tanjug / RADE PRELICMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je proširenje lekovito za opstanak EU i da smatra da će Unija ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.
Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker obraća se članovima Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Junker: Zapadni Balkan u EU? Ne pre 2019.

Komentarišući govor predsednika EK Žan Klod Junkera u kojem je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio i malo blaži.

Dačić smatra da će EU ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

„Ili će Evropska unija nastaviti sa procesom proširenja ili će ona imati proces laganog odumiranja“, rekao je Dačić u Jutarnjem programu RTS-a i dodao je da je proširenje lekovito za opstanak EU.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačić je rekao „kada se slonovi svađaju, obično trava nastrada“.

„Sad je jedna teza da mi imamo korist od sankcija Rusiji. To je apsolutna glupost zato što je naša spoljnotrgovinska razmena manja, a zapadnih zemalja veća nego ranije“, rekao je Dačić i dodao da zemlja koja je mala poput Srbije mora da traži „svoje mesto pod suncem“.

Kaže da je Zapad na primeru Srbije srušio međunarodno pravo, bombardujući našu zemlju i otcepljujući deo naše teritorije.

On je u tom smislu podsetio da je nedavno došao iz posete Vijetnamu.

„Kada otuda dođete, ona vidite šta znači kršenje međunarodnog prava. Kada Srbiji neko nešto zamera, takođe bih rekao da u Vijetnamu nije bilo komandne odgovornosti i da je narednik najveći nivo koji je odgovarao“, naveo je Dačić.

Predsednik RF Vladimir Putin - Sputnik Srbija
A sada trenutak istine: Ključna bitka Zapada protiv Rusije – u Srbiji

Kada je reč o usklađivanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU, ministar napominje da imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti.

„Nadam se da će dotle da se završi sukob Zapada sa Rusima. Ako se dotle ne završi, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama EU. Treba da gledamo svoje interese, kako Englezi kažu, sve je promenjivo, prijatelji, neprijatelji, stalni su samo engleski interesi, stalni su samo srpski interesi“, naveo je Dačić.

U oktobru bi, prema njegovim rečima, Srbiju trebalo da poseti delegacija Evropske službe za spoljne poslove koju vodi Federika Mogerini.

Šef srpske diplomatije je govorio i o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, ističući da je važno što je pokrenut jer se kosovsko pitanje koristilo uglavnom na dva načina — prvi je izbegavanje te teme, a drugi je korišćenje teme u kampanjama.

Dačić je rekao da se na političkoj sceni u Srbiji kosovsko pitanje izbegava kao tema i prebacuje se kao „vruć krompir“ nekom drugom i koristi se u kampanjama za razne šovinističke i nacionalističke retorike koje nemaju veze sa realnošću.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala