Svet ne može da priušti da SAD i Rusija budu u svađi

© AP Photo / Khalil SenosiGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet ne može sebi da priušti da Sjedinjene Američke Države i Rusija budu u svađi, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Sputnjik.
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
SAD žele poboljšanje odnosa sa Rusijom

On je dodao da su odnosi Moskve i Vašingtona trenutno „složeni“ i da postoji mnogo problema.

„Ali apsolutno verujem da mir i bezbednost u svetu u velikoj meri zavise od mogućnosti te dve zemlje, tih ključnih stubova međunarodne zajednice, da budu u produktivnom dijalogu i postignu međusobno razumevanje u brojnim oblastima. Svet ne može sebi da priušti da takve velike, moćne i važne zemlje poput SAD i Rusije budu u svađi“, naglasio je Gutereš.

On nije isključio mogućnost posete Rusiji.

„To se može dogoditi u bilo kojem trenutku“, rekao je on, komentarišući mogućnost svoje posete Rusiji.

Prema njegovim rečima, između Rusije i Ujedinjenih nacija postoji tesna saradnja na svim nivoima.

„Rusija je uvek pružala veliku podršku kao država-osnivač Ujedinjenih nacija. To je zemlja koja podržava multilateralni pristup u današnjem svetu. Saradnja sa Rusijom jedan je od mojih očiglednih ciljeva“, istakao je Gutereš.

Generalni sekretar UN o Donbasu:  Uz konsenzus moguće rešenje krize

Gutereš je u intervjuu za Sputnjik komentarisao ideju o uvođenju mirovnih snaga u Donbas radi zaštite misije OEBS-a. Prema njegovim rečima, ako bude postojao konsenzus, organizacija će biti spremna da učini sve kako bi rešila ukrajinsku krizu.

Mirovne snage UN (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija
Putin i Merkelova se složili: Mirotvorci na čitavom Donbasu

„Mislim da će biti veoma važno ako Savet bezbednosti, iako postoje različiti stavovi, uspe da postigne konsenzus. UN će biti spremne da učine sve što je moguće za rešavanje krize“, rekao je Gutereš uoči početka sednice Generalne skupštine na visokom nivou.

On je izjavio da je video predloge rezolucije o slanju mirovnjaka u Ukrajinu, ali se pregovori o toj ideji odvijaju među državama-članicama, a generalni sekretar se u njih ne meša.

„Nadam se da će 15 članova (Saveta bezbednosti UN) uspeti da dođu do sporazuma, a kada se to dogodi ja ću, naravno, biti potpuno spreman da obezbedim sprovođenje odluke Saveta bezbednosti i da pomognem u rešavanju krize“, naglasio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da podržava ideju o slanju mirovnih snaga u Ukrajinu, ali da njihova uloga može da bude samo obezbeđivanje pripadnika OEBS-a.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala