SAD žele poboljšanje odnosa sa Rusijom

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se nadaju da će se razmena diplomatskih mera sa Rusijom prekinuti, izjavila je portparolka Stejt departmenta Heder Navert.
Ljudi na krovu ruskog konzlata u San Francisku - Sputnik Srbija
Amerikanci zauzeli krov ruskog konzulata (video)

„Želimo da poboljšamo naše odnose. Ne želimo ovu razmenu diplomatskih akcija po principu ’oko za oko‘“, rekla je Naveterova novinarima na brifingu.

Američke vlasti su 31. avgusta zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i filijalama trgovinskog predstavništva u Njujorku.

Portparolka je negirala da su agenti FBI učestovali u pretresu ruske diplomatske imovine u SAD.

„Ne znam koji je protokol u FBI, ali znam da su inspekcije, bez obzira kako ih zovete, sprovedene legalno“, rekla je Navertova. „FBI nije učestvovao, to su bili agenti Biroa za diplomatsku bezbednost Stejt departmenta“, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, ruske diplomate su pratile američke agente u „obilasku“ predstavništva u Vašingtonu i konzulatu u San Francisku, ali su odbile da učestvuju u „obilasku“ iznajmljenih prostorija trgovačke misije u Njujorku koje su SAD zatvorile. 

Ruske diplomate ispunile su ovaj zahtev do 2. septembra. Moskva je akcije Vašingtona nazvala „nasilnim zauzimanjem“ ruske diplomatske imovine. Moskva, takođe, namerava da se obrati sudu u vezi sa potezima američke strane.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala