Vučić: U oktobru zvanično počinje unutrašnji dijalog o Kosovu

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o KiM, i istakao da je vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše budućnosti.

„U zavisnosti od našeg odnosa prema KiM imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Tači i Haradinaj priznali da Kosovo nije država: Evo i zašto!

On je rekao da se dijalog institucionalizuje od oktobra i da će se odvijati u koncentričnim krugovima, te da očekuje da će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Istakao je i da je pripremljen izveštaj o svemu što je urađeno u poslednje četiri godine u dijalogu i da su istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje.

Vučić je da je kao predsednik podržao odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu.

Vučić je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji imali svega tri opcije posle izbora, na kojima je 99 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa.

Prva opcija je, prema njegovim rečima, bila da podrže novu vladu novih svežih snaga Aljbina Kurtija ili Samoopredeljenja koje se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u „Veliku Albaniju“. Isto tako, dodaje da se Samoopredeljenje zalaže i za kosovsku vojsku.

„Da li je Srpska lista trebalo da podrži stvaranje ’Velike Albanije‘? Šta god da su uradili, kritikovali bi ih oni koji sada kritikuju“, rekao je Vučić.

CIA - Sputnik Srbija
Šta sve CIA zna o Srbiji? Mnogo!

Druga opcija, kako je naglasio, bila je da Srpska lista ne podrži nikog.

„A kakav bi to izbor bio. Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite da šest do osam odsto stanovništva može da ima većinu u skupštini“, naglasio je Vučić.

Treća opcija, prema njegovim rečima, bila je da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

„Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa“, poručio je on.

Ovom trećom opcijom, podvukao je, Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i sačuvaju svoju decu.

Prvi put od 1991. albanske partije, kako ističe, nemaju većinu, a to ne želi niko da primeti.

„Prvi put od proglašenja samostalnosti imamo nešto u svojim rukama“, rekao je predsednik Srbije.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala