Ko napada Jevreje u Parizu

CC BY 2.0 / Garry Knight / Ortodoksni Jevreji
Ortodoksni Jevreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednu jevrejsku porodicu u Parizu opljačkala je i pretukla u svom domu nekolicina muškaraca, saoštile su vlasti. Napadači su, navodno, rekli svojim žrtvama da pošto su Jevreji sigurno imaju novac i da planiraju da ga daju „sirotinji“.

Incident se dogodio u Livri-Garganu, severoistočnom predgrađu Pariza.

Adolf Hitler i Eva Braun - Sputnik Srbija
Hitler skoro deceniju bio podstanar kod jevrejskog trgovca

Tri muškarca, „verovatno afričkog porekla“ provalila su u kuću Rožea Pinta, predsednika francuske grupe SIONA, zagovornika prava Jevreja, Nacionalnog biroa za borbu protiv antisemitizma.

Osumnjičeni su napali Pintovog sina i suprugu, pre nego što su se ustremili na glavu porodice, koji je jurnuo da pomogne svojoj porodici, navode mediji.

Žrtve svedoče da je jedan od počinilaca star oko 30 godina, dok su druga dva u dvadesetim godinama.

Dok su pretili da će ih ubiti, napadači su rekli: „Vi ste Jevrejin, imate novac. Uzimamo novac od Jevreja da bismo dali siromašnima.“ Počinioci su uzeli porodični nakit, novac i kreditne kartice.

Napad se dogodio u četvrtak, a izraelski mediji navode da porodica nije prijavila napad policiji do petka ujutru. Žrtve su prevezene u bolnicu.

„Moja supruga, sin i ja smo napadnuti. Mislim da je napad isplaniran. Uljezi su rekli da će nas ubiti ako im ne damo ono što žele“, rekao je Rože Pinto.

Pinto je izjavio da ga je najviše pogodilo kada je njegova supruga rekla pljačkašima: „Nemamo ništa da vam damo“, a oni su odgovorili: „Ako ste Jevreji, imate mnogo novca“.

Ruski predsednik Vladimir Putin sa predstavnicima Evropskog jevrejskog kongresa - Sputnik Srbija
Istočnoevropske zemlje bezbednije za Jevreje nego Zapad

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb izrazio je „revolt zbog nasilnog napada počinjenog nad pripadnicima jevrejske porodice“, navodi se u saopštenju tog ministarstva izdatog u nedelju.

„Motiv za ovaj kukavički postupak izgleda da je direktno vezan za religiju žrtava“, navodi se u saopštenju.

Izraelska ambasadorka u Francuskoj Aliza bin Noun je takođe osudila napad.

„Ovaj odvratni čin je dokaz da su francuski Jevreji posebno ugroženi na ulicama i u svojim domovima. Ovo je veoma zabrinjavajuće“, rekao je Fransi Kalifat, predsednik Predstavničkog veća jevrejskih institucija u Francuskoj.

Rekao je da je „posle svirepog ubistva Sare Halimi u njenoj kući, ovaj nov napad mora da navede vlasti naše zemlje da povećaju opreznost i primenjuju adekvatne i preventivne kazne“.

Sara Halimi je 65-godišnja Jevrejka, koju je u aprilu ubio državljanin Malija u Parizu. Čovek, koji je identifikovan kao Kada Traore, uzvikivao je religijske povike dok je ubijao ovu ženu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala