Istočnoevropske zemlje bezbednije za Jevreje nego Zapad

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin sa predstavnicima Evropskog jevrejskog kongresa
Ruski predsednik Vladimir Putin sa predstavnicima Evropskog jevrejskog kongresa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv koji je ruski predsednik Vladimir Putin uputio Jevrejima da iz Evrope emigriraju u Rusiju pokazuje fenomen koji postaje sve očigledniji, a to je da su zemlje istočne Evrope trenutno postale bezbednije za Jevreje nego što je to slučaj na Zapadu, izjavio je predsednik Komiteta za koordinaciju jevrejskih organizacija u Belgiji Serž Rozan.

„To što je rekao Putin možda se i može delimično protumačiti kao šala… Međutim, iz perspektive zapadnoevropskih Jevreja, koji su zbog pritisaka antisemitizma iz doba Ruske Imperije i Sovjetskog Saveza otišli u Evropu, interesantno je posmatrati kako je trenutno položaj Jevreja u istočnoj Evropi bezbedniji nego u zemljama Zapada“, rekao je on.

Iako postoji određeni antisemitizam u istočnoj Evropi, istakao je Rozan, retko gde je moguće videti policiju koja čuva sinagogu, kao što je to slučaj u Parizu ili Briselu.

Ruski predsednik Vladimir Putin sa predstavnicima Evropskog jevrejskog kongresa - Sputnik Srbija
Putin pozvao Jevreje da emigriraju u Rusiju (video)

Francusko-jevrejski pisac i novinar Halter Marek, sa druge strane, smatra da Putin ovim želi da odgovori Evropi koja na sve načine pokušava da ga poduči.

„Evropska komisija sve vreme daje časove etike ruskom predsedniku izjavama: ’On to ne uvažava… on to ne poštuje‘. Samim tim, čim ugleda šansu da im uzvrati, Putin to i učini. I to sa zadovoljstvom! Mogu se čuti izjave o tome kako se u Rusiji sa nipodaštavanjem odnose prema malim narodima, iako se Jevreji u Francuskoj plaše da stave kipu uprkos govorancijama ministra Lorana Fabijusa“, rekao je on.

Putin, prema rečima Mareka, upravo tako i odgovara svojim protivnicima: „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“.

„Postoji Jevrejski autonomni region sa prestonicom u Birobidžanu, gradu na Dalekom istoku Rusije. Svojevremeno sam pisao u izraelskim medijima o tome kako bi Jevreji tamo mogli da oforme ofšor-zonu za biznis. To je sasvim drugi svet, budući da su tamo blizu Koreja, Kina, Indija… Ukoliko bi oni imali bilo kakve probleme, mogli bi da se obrate Jevrejima iz Japana“, objašnjava Marek.

Naravno, nastavlja on, Jevreji neće masovno krenuti da se sele u Birobidžan, iako bi pojedinci mogli da iskoriste tu priliku.

„To je jedinstven region, pored Izraela, gde postoje jevrejske škole, gde glumci u pozorištima govore na jidišu, gde ulice imaju i ruske i jevrejske nazive. Možda Putinova izjava deluje kao šala, ali on je u pravu kada podseća na mogućnosti koje Jevreji ne koriste“, istakao je Marek.

On je dodao i da se nedavno u Strazburu pojavila turistička agencija koja organizuje ture u Birobidžan i, kako je rekao, jednom mesečno turisti otputuju na Daleki istok Rusije i vrate se veoma srećni.

„Čini mi se da je taj region nedovoljno iskorišćen u ekonomskom smislu, te da će se interes vremenom projaviti“, zaključio je Marek.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala