Američki profesor: Optužuju Sputnjik za ono što sami rade

© Sputnik / Murad OrujovSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Federalni biro pokrenuo je istragu protiv Sputnjika, koja je povezana sa pokušajem da se nanese šteta američko-ruskim odnosima, kao i sa paranojom koja je zahvatila Ameriku, rekao je za Sputnjik počasni profesor sociologije na Birmingenskom univerzitetu Džejms Petras.
Glavna i odgovorna urednica RT i agencije „Sputnjik“ Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova o akcijama FBI: Sloboda govora se prevrće u grobu

„Istraga je povezana sa pokušajem da se nanese šteta odnosima SAD i Rusije. U Vašingtonu sada vlada paranoja“, naglasio je stručnjak.

Prema rečima Petrasa, nema osnova da se smatra da je agencija pristrasno pratila američke predsedničke izbore.

„Sve države sveta uvek su zaokupljene davanjem vesti iz uglova koji im odgovaraju i niko to ne smatra mešanjem“, naveo je Petras.

On je dodao da napadi na Sputnjik, antiruske sankcije i progon diplomata iz SAD predstavljaju zaokret u američkoj spoljnoj politici čiji je uzrok rat u Vašingtonu između pristalica predsednika Donalda Trampa i njegovih protivnika.

„Demokratska partija je spremna da žrtvuje važne diplomatske veze kako bi izolovala i sklonila Trampa. To nije povezano sa ruskom spoljnom politikom, već sa građanskim ratom koji se vodi u Vašingtonu između protrampovskih pristalica i antitrampovskih snaga“, izjavio je profesor.

Sputnjik redakcija - Sputnik Srbija
Sputnjik pod istragom FBI

On je kritikovao i američki list „Vašington post“, u kojem su „vesti iskrivljene u skladu sa željama najradikalnijih elemenata tajne američke vlasti“. Petras je ukazao na to da poruka o propagandi u materijalima Sputnjika pokazuje da se radi o političkoj teoriji zavere.

„Ako se pročita ’Vašington post‘, to je isto kao da se čitaju izveštaji CIA, Pentagona ili Stejt departmenta. Nema nikakve nezavisnosti. Smatram da je to smešno — optuživati Sputnjik za to što američki novinari sami rade“, rekao je on.

Po mišljenju profesora, jednostrano praćenje događaja u zapadnim medijima nateralo je čitaoce da se okrenu od njih.

„Delimično je problem u tome što Sputnjik i RT uzimaju slušaoce iz SAD i Evrope. Američki mediji nisu navikli na konkurenciju“, izjavio Petras.

Profesor je dodao da, ako istraga protiv ruskih medija ništa i ne otkrije, ona će odigrati svoju „propagandnu ulogu“.

On je objasnio da je antirusko raspoloženje u SAD povezano s tim što je ona postala nezavisna država koja razvija odnose sa saveznicima — Kinom, Iranom i drugim državama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala