Katalonski lider: Državna sila je protiv nas, svi na ulice!

© REUTERS / Albert GeaKatalonska separatistička zastava
Katalonska separatistička zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katalonski predsednik Karles Pudždemon obećao je danas da će da nastavi putem održavanja referenduma o nezavisnosti, za koji zvanični Madrid smatra da bi bio nelegalan, i je pozvao na masovne demonstracije sledeće nedelje u znak podrške otcepljenju Katalonije od Španije.

„Čitava državna sila je protiv nas. Suočena sa pravnim procedurama i pretnjama, regionalna vlada je odlučnija nego ikad (da održi plebiscit koji je planiran za 1. oktobar)“, rekao je Pudždemon na sastanku zvaničnika obe strane u Barseloni.

On se, kako se navodi, kao neko ko se dugo zalaže za nezavisnost regiona na severoistoku Španije, nada da će uspeti da mobiliše pristalice u demonstraciji legitimiteta kao odgovor na pretnje Madrida da će sprečiti referendum na bilo koji način.

Katalonska separatistička zastava - Sputnik Srbija
Potpisano: Sudbina Katalonije se odlučuje 1. oktobra

„U ponedeljak ćemo ih preplaviti mirno i demokratski, kao i uvek“, rekao je on.

Kako agencija navodi, ankete pokazuju da su Katalonci podjednako podeljeni kada je u pitanju nezavisnost, ali da preko 70 odsto njih želi da referendum bude održan kako bi se to pitanje rešilo, slično kao što je rešeno referendumom u Škotskoj 2014.

Katalonska vlada je održala simboličan referendum 2014, kada je više od 80 odsto učesnika referenduma glasalo za otcepljenje od Španije, iako je samo 2,3 od 5,4 miliona Katalonaca koji su imali pravo glasa učestvovalo u glasanju.

Kako je ranije preneo Frans pres, španski premijer Marijano Rahoj je izjavio da je vlada te države tražila od Ustavnog suda da suspenduje zahtev lidera Katalonije za održavanje referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, nazivajući takav zahtev „neprihvatljivim činom neposlušnosti“.

Rahoj je rekao i da će sve opštine u Kataloniji biti upozorene na svoju „obavezu da spreče ili blokiraju“ napore da dođe do realizacije referenduma, koji je, kako kaže, neustavan, prenosi agencija Frans pres.

On je sednicu katalonskog parlamenta, koji je usvajanjem zakona ozvaničio svoje planove da se u toj španskoj regiji organizuje referendum o nezavisnosti, nazvao „političkom perverzijom“ katalonske vlade, prenosi agencija AP.

Pristalice nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Katalonija otvara ambasadu u Hrvatskoj, a to ima veze i sa Srbijom

„Referendum je nezakonit i predstavlja napad na institucionalni poredak Španije i Katalonije“, rekao je Rahoj nakon hitnog sastanka sa članovima svog kabineta.

„To je nešto što vlada i sudovi ne mogu da dozvole“, izjavio je Rahoj, obećavajući da se referendum neće održati.

Špansko Državno tužilaštvo saopštilo je ranije da će podići optužnice protiv članova katalonskog parlamenta zbog izglasavanja zakona o održavanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, koji španska vlada smatra nelegalnim.

Većina poslanika katalonskog parlamenta, u kome većinu imaju stranke koje se zalažu za otcepljenje od Španije, glasala je za zakon o referendumu i za pravni okvir neophodan za uspostavljanje nezavisne države, javio je Rojters.

Zakon je usvojen većinom od 72 glasa, prema 11 uzdržanih. Poslanici koji se protive otcepljenju Katalonije napustili su sednicu pre glasanja, navodi AFP.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala