Potpisano: Sudbina Katalonije se odlučuje 1. oktobra

© REUTERS / Albert GeaKatalonska separatistička zastava
Katalonska separatistička zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Vlade Katalonije Karles Pudždemon i drugi članovi regionalne Vlade potpisali su sinoć dekret o održavanju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra.

Pudždemon je potpisao još jedan dokument — zakon o referendumu koji je doneo Parlament Katalonije. Španski premijer Marijano Rahoj želi da ga ospori na Ustavnom sudu i već je zatražio odgovarajući zaključak Državnog saveta.

Dugogodišnji dopisnik iz Španije Borislav Lalić siguran je da će referendum biti održan.

„To će se sigurno dogoditi, ali nisam siguran da li će njegov rezultat biti verifikovan. Ne verujem da će vlast popustiti pod tim pritiskom“, kaže Lalić za Sputnjik.

„Kakav god bio rezultat referenduma, prema Ustavu Španije, po odluci Ustavnog suda, on neće proći, neće imati nikakvu vrednost. Važno je i pitanje kakav će rezultat referenduma biti, a ne verujem da će Katalonci koji traže otcepljenje od Španije dobiti uverljivu većinu“, kaže Lalić. 

On dodaje da će se u slučaju nepriznavanja rezultata sigurno nastaviti negodovanje dela Katalonaca koji žele da pokrajina bude nezavisna republika, ali takođe ne očekuje da će se bilo šta bitnije promeniti. 

„Protesta je do sada bilo i moguće da će ih biti ponovo, ali ne verujem da to može da uzdrma Španiju. Protesti su se održavali i u Baskiji, trajali su gotovo decenijama, ali se situacija u toj pokrajini relativno smirila. Katalonci nemaju neki poseban razlog za odvajanje, oni imaju veliku autonomiju u okviru Španije. Oni su najrazvijeniji deo zemlje, žive jako dobro“, kaže Lalić. 

Inače, prethodni referendum u Kataloniji održan je u junu 2006. godine. Čak 74 odsto izašlih izjasnilo se za novi statut autonomije u okviru Španije. Prema tom statutu Katalonija je dobila najširi oblik autonomije i punu samoupravu u okviru Španije, faktički dobila je status federalne jedinice.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala