Rusija pokazala da igra ključnu ulogu u rešavanju severnokorejske krize

© AP Photo / Valery Sharifulin/TASSPredsednik Rusije Vladimir Putin govori na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku Rusija je jasno pokazala da igra ključnu ulogu u diplomatskom procesu za rešavanje severnokorejske krize, javlja Si-En-En. Važnu ulogu Moskve priznaju čak i učesnici rešavanja kao što su Japan i Južna Koreja, navodi se u materijalu.
Lideri zemalja BRIKS-a, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i premijer Indije Narendra Modi, dolaze na sastanak o trgovini u okviru samita BRIKS-a u kineskom Sjamenu - Sputnik Srbija
Kima samo jedan čovek može da zaustavi potezom prsta, ali ne pre 18. oktobra

Voditeljka Si-En-Ena razgovarala je sa dopisnikom Fredom Plajtgenom, koji se nalazi u ruskom gradu Vladivostoku.

„Frede, gospodin Putin je počeo ozbiljno da se bavi pitanjem ublažavanja tenzija na Korejskom poluostrvu. Šta on ovde želi da postigne? I šta je sa još jednom optužbom gospodina Putina na račun SAD, kada je izjavio da će Amerika navodno udovoljiti Severnoj Koreji? Koju poruku želi da prenese Sjedinjenim Američkim Državama na ovaj način?“, pitala je voditeljka.

„Rusija je jasno pokazala da igra ključnu ulogu u diplomatskom procesu, kojim pokušava da se postigne sporazumi o trenutnoj krizi oko Severne Koreje. Vladimir Putin je zaista ponudio logične razloge zašto Rusi o ovom pitanju misle ono što misle. On je izjavio: ono što Severnokorejci trenutno rade nesumnjivo predstavlja provokaciju. Ali zašto udovoljiti ovim provokacijama?“, rekao je dopisnik Si-En-Ena Fred Plajtgen.

„Ovde je on očigledno mislio na SAD koje traže strože mere. Međutim, ova izjava bila je upućena i drugima koji su se takođe nalazili sa njim na sceni, uključujući i predsedniku Južne Koreje i, naravno, japanskom premijeru“, dodao je Plajtgen.

„Putin je ponovio da, prema njegovom mišljenju, strože sankcije neće prisiliti Severnu Koreju da prizna svoj poraz ili se povuče. On smatra da bi trebalo ponuditi pravi podsticaj. A to je jedno je od ključnih pitanja u kojima se ne slaže sa Južnom Korejom i Japanom. Obe ove zemlje kažu da su neophodne snažnije mere kako bi se Severnokorejci prisilili da se vrate za pregovarački sto. I opet — Rusi ne veruju da će to funkcionisati“, istakao je novinar.

Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Nije sve tako crno: Moskva i Vašington sarađuju „iza scene“ (video)

On dodaje da je „jedna od konkretnih mera koje ove dve zemlje, Južna Koreja i Japan, žele da razmatraju sa Rusijom mogući embargo na isporuku goriva Severnoj Koreji. Rusi na to odgovaraju da to ne smatraju dobrom idejom. Prema njihovom mišljenju, ovo će pogoditi severnokorejski narod, a ne rukovodstvo zemlje“.

„Stoga se zaista može osetiti, ne bih rekao tenzija, ali definitivno je to tačka o kojoj strane imaju suprotna mišljenja. Međutim, može se konstatovati da i Južnokorejci i Japanci prepoznaju koliko je važna uloga Rusije u čitavom procesu. I, naravno, uvek treba zapamtiti da je Rusija jedna od zemalja koja se graniči sa Severnom Korejom i ako se tamo pogoršaju tenzije, to će u Moskvi izazvati posebnu zabrinutost“, zaključio je dopisnik Si-En-Ena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala