Nobelovka za mir koja progoni milione

© REUTERS / Soe Zeya TunAung San Su Ći
Aung San Su Ći - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Mjanmara Aung San Su Ći izjavila je danas da njena vlada čini sve što može kako bi zaštitila sve građane u nemirima u oblasti Rahine.
Protesti podrške rohinđa muslimanima koji stradaju u Mjanmaru - Sputnik Srbija
Novo opasno žarište: Muslimani ustaju širom planete zbog naroda koji je — zbrisan!

Prema procenama, broj pripadnika progonjenih pripadnika muslimanskog naroda Rohinđa, koji su prebegli u Bangladeš, samo za jedan dan skočio je sa 18.000 na 164.000.

Zapadni kritičari optužuju Su Ćija da u svojim govorima i ne pominje 1,1 milion Rohinđa, pripadnike manjinskog muslimanskog stanovništva, koji se godinama bune zbog proganjanja većinskog budističkog stanovništva Mjanmara. 

Mnogi je „prozivaju“ zbog Nobelove nagrade za mir koju je dobila 1991. za doprinos demokratiji i smatraju da bi trebalo da joj bude oduzeta.

„Mi moramo da vodimo brigu o svojim građanima, o svima koji borave u našoj zemlji, bili oni naši državljani ili ne“, izjavila je Su Ći, preneo je Rojters.

„Naravno, naši resursi nisu ni dovoljni, ni adekvatni onoliko koliko bismo želeli da budu, ali dajemo sve od sebe da osiguramo sprovođenje zakonske zaštite svih stanovnika“, izjavila je premijerka tokom posete indijskog premijera Narendre Modija. 

U svom govoru ona je optužila „teroriste“ za „ledeni breg dezinformacija“ o razdoru u oblasti Rahine, ali nijednom rečju nije pomenula Rohinđe koji su izbegli.

Premijerka je pod velikim pritiskom muslimanskih zemalja, a generalni sekretar Saveta bezbednosti UN Antonio Gutereš upozorio je da u Mjanmaru postoji rizik od etničkog čišćenja koji bi mogao destabilizovati region. 

Mjanmar je u pregovorima sa Kinom i Rusijom od kojih traži da spreče sankcije koje bi im Savet bezbednosti mogao izreći. Su Ći je rekla da je situacija u Rahini teška već decenijama i da je „malo neodgovorno“ očekivati od uprave koja je na vlasti samo 18 meseci da je to već rešila. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala