Svirao saksofon dok su mu vadili tumor iz mozga

© Screenshot/UR MedicinePacijent svirao saksofon dok su mu operisali mozak
Pacijent svirao saksofon dok su mu operisali mozak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekari sa Univerziteta u Ročesteru uživali su u operacionoj sali u neobičnom koncertu koji im je priredio 25-godišnji muzičar.

On nije bio zadužen za sviranje smirujuće muzike na uvce lekarima, već se radilo o pacijentu kome su operisali tumor na mozgu dok je svirao svoj instrument.

Operacija uz pomoć robota Da Vinči u Medicinskom centru u Vladivostoku - Sputnik Srbija
UŽIVO: Hirurška operacija uz pomoć robota

Tumor mu je dijagnostikovan 2015. godine, pošto je Den Fabio, nastavnik muzičkog, čuo čudne zvuke i imao napade mučnina i vrtoglavica.

„Radio sam u kancelariji i odjednom sam video i čuo stvari koje nisu bile tamo“, priseća se Fabio u intervjuu koji je dao „Sikeru“. „Zvuci su bili muzički“.

Zabrinut, otišao je na pregled na kom je ustanovljeno da ima benigni tumor na mozgu još od detinjstva. Iako nije bio kancerogen, pretio je da mu ugrozi karijeru.

„Bio sam veoma uplašen“, kaže Fabio. „Nisam mogao da zamislim da ću izgubiti moć muziciranja. Ne pomišljate da to može da vam se desi“.

Testovi su pokazali da je Fabiov tumor bio blizu regiona mozga zaduženog baš za muziku i muzičke funkcije, a na nastavnikovu žalost, postoji rizik da posle operacije ne bude u mogućnosti da nastavi da radi posao koji je dosad radio.

Medicinski tim tokom operacije - Sputnik Srbija
Hirurg joj promenio lični opis da bi izbegla otplatu kredita

Međutim, uz pomoć neurohirurga Veba Pilčera i njegovog kolege Breda Mahona, Fabio je dobio šansu da se bori sa onim što ga je snašlo. Dva doktora, saradnika na univerzitetskom „programu translatornog mapiranja mozga“, rade na pronalaženju preciznih područja mozga povezanih sa određenim aktivnostima.

„Može da postoji dosta razlika među pojedincima“, rekao je Mahon. „Regija za govor vašeg mozga je, manje-više, na istom mestu kao moja, ali može biti dva centimetra dalje“.

Kako bi napravili detaljnu mapu Fabiovog mozga, neurohirurzi su pozvali Elizabet Marvin, profesorku muzičke teorije sa Univerziteta u Ročesteru, kako bi pomogla u izradi serije muzičkih testova koje bi Fabio trebalo da izvede, što bi pokazalo koji delovi mozga su aktivirani različitim zadacima tokom skeniranja. Za vreme testiranja, njegov mozak će biti skeniran magnetnom rezonancom.

Kada je Fabio bio na operacionom stolu, doktor je zatražio od Fabija da ponovi muzičke testove kako bi video da li mogu da identifikuju područje mozga koje je ometalo njegovu sposobnost obrade muzike. Sa Marvinovom u sobi, profesor bi procenio Fabiov pokušaj da ponovi melodiju. Ako je promašio ili izmenio muzičku notu, lekari bi označili područje.

Hirurški instrumenti - Sputnik Srbija
Ruski hirurg sam sebi izvadio slepo crevo

Pošto je tumor uspešno otklonjen, doktori su zatražili da zasvira na saksofonu, i to je bio poslednji test.

„Rekli su mi da se verovatno neću sećati ničega, ali sećam se da sam bio budan i da sam svirao saksofon. To je bilo nekako nadrealno“, kaže Fabio.

Doktor Mahon kaže da je Fabio „besprekorno svirao“. Potpuno se oporavio šest meseci posle operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala