Ponuda koja se ne odbija — kad mafija „časti“

© AP PhotoMarlon Brando kao Kum u istoimenom filmu Frensisa Forda Kopole.
Marlon Brando kao Kum u istoimenom filmu Frensisa Forda Kopole. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stotine hiljada migranata dolazi na obalu Italije. Suočavajući se sa migrantskom krizom koja je u porastu, italijanska Vlada sada razmatra sve moguće načine i opcije za njihov smeštaj, uključujući čak i smeštaj u domove mafije.

Oni su poznati po tome što njihove ponude retko ko može da odbije. Ovom prilikom, međutim, ponuda neće doći direktno od šefa mafije, već će u okviru ponude Vlade biti uključene i mnoge njihove luksuzne vile.

Najnoviji predlog italijanskog ministra unutrašnjih poslova Marka Minitija, o smeštanju migranata u mafijaške vile, garantovano će zaprepastiti mnoge šefove kriminalnih klanova, pošto im u tom slučaju sledi oduzimanje imovine.

Miniti je razmišljao o ideji smeštanja migranata i drugih bespravnih naseljenika u više od 12.000 zgrada, vila i apartmana koji su oduzeti od mafije, i pre nego što su im razne dobrotvorne organizacije ustupile na korišćenje lokalne gradske hale.

Među objektima koji su već zaplenjeni je vila na periferiji Napulja, ironično izgrađena u stilu mračne kuće Tonija Montane iz kultnog filma „Lice s ožiljkom“. Vila je već pretvorena u zdravstveni centar.

Sada će još mnogo luksuznih objekata verovatno doživeti sličnu sudbinu, pošto italijanska Vlada pokušava da zataška široko rasprostranjene kritike zbog nasilnih sukoba koji su izbili kada je policija pokušala da evakuiše zgradu koju je prethodno okupiralo više od 800 azilanata iz Etiopije i Eritreje.

Elizabet Harli - Sputnik Srbija
„Selebriti“ mafija: Zvezde koje su šurovale s podzemljem

Policija je opravdavala svoju brutalnu taktiku u vezi sa iseljenjima, insistirajući na tome da je neophodna, jer su mnoge izbeglice posedovale gasne kanistere i druge zapaljive materijale. Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija kasnije je potvrdila taj incident nakon što je stotine izbeglica „raseljeno“ vodenim topovima.

Nakon što su rizikovali svoje živote putovanjem kroz pustinje, ratne zone i opasne vode, dospeli su do italijanske vlasti koja želi da izbegne dalje sukobe i lošu reklamu, po svaku cenu.

Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, izjavila je da su gradski zvaničnici već identifikovali konfiskovane nekretnine oduzete od različitih mafijaških šefova. Ona se nada da će do kraja oktobra biti dostupan prvi popis od 200.000 stanova.

Maltretiranje i zarada na izbeglicama

U mnogim aspektima, preuzimanje luksuznih nekretnina pokazaće se kao gorko-slatka osveta „sindikatu zla“ i to ne samo zbog načina na koji su zloupotrebili migrantsku krizu.

Desetine hiljada izbeglica eksploatisala je mafija koja ih je koristila kao jeftinu radnu snagu za rad na zemljištu oko Rignano Garganika u Pulji.

© REUTERS / Antonio ParrinelloMigranti izlaze iz broda Italijanske mornarice u sicilijanskoj luci Augusta, 7. maja 2016.
Migranti izlaze iz broda Italijanske mornarice u sicilijanskoj luci Augusta, 7. maja 2016. - Sputnik Srbija
Migranti izlaze iz broda Italijanske mornarice u sicilijanskoj luci Augusta, 7. maja 2016.

Bili su prinuđeni da žive u getu, radili su smene od 14 sati, najčešće na visokim temperaturama na nepreglednim poljima i to na kratkom rastojanju od bogataških imanja koje poseduju zvezde poput Madone.

Istovremeno, mafija je uspela da „isisa“ milione evra koje je italijanska Vlada namenila za prihvaćanje i smeštaj izbeglica.

Jedna istraga vlasti utvrdila je ogromnu šemu pronevere pomoću koje je „nestao“ oko 41 milion evra.

Papa Franja u Vatikanu. - Sputnik Srbija
Da li će Vatikan raskrstiti sa mafijom

Smatra se da je slučaj u Kalabriji jedna od najvećih koji je ukazao na spregu mafije i korumpiranih političara.

Nikolo Grateri, jedan od najpoznatijih anti-mafijaških istražitelja, smatra da je mafija uvek tamo gde su moć i novac.

On je glavni tužilac u Katanzaru, u Kalabriji, domu jedne od najstrašnijih mafijaških grupa Ndrangete.

Sedeći u svojoj kancelariji iza blindiranih vrata, Grateri je rekao: „Iza šverca kokaina, mafijaši Ndrangete su jaki i u iznudama i na javnim ponudama i sada se ’igraju‘ sa migrantskim centrima. To je samo jedan od načina da se mafija još više obogati“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala