Nemačka: Najveća evakuacija od Drugog svetskog rata

© AP Photo / Michael ProbstVeverica sa jabukom ustima skače sa drveta pored neeksplodirane bombe iz Drugog svetskog rata u Frankfurtu.
Veverica sa jabukom ustima skače sa drveta pored neeksplodirane bombe iz Drugog svetskog rata u Frankfurtu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osoblje hitne službe Frankfurta započelo je evakuaciju pacijenata iz dve bolnice u tom gradu, uoči planiranog uklanjanja velike bombe zaostale iz Drugog svetskog rata.

Akcija će obuhvatiti oko 60.000 ljudi, a to je najveća evakuacija u Nemačkoj od Drugog svetskog rata.

Nemački kancelar Adolf Hitler rukuje se sa mladim članovima elitne nacističke SS jedinice 1937. godine u Berlinu - Sputnik Srbija
Šta bi nam Hitler uradio da je pobedio

Bomba je otkrivena u zapadnom delu Frankfurta, gde uglavnom žive bogati bankari.

Danas je evakuisano više od 100 pacijenata iz bolnica, uključujući i decu koja su bila u inkubatorima i pacijente sa intenzivne nege.

Bomba od nekih 1.400 kilograma biće razmontirana i uništena u nedelju, a pretpostavlja se da je zaostala iz vremena kada je britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo bombardovalo grad, piše Rojters.

U krugu od kilometar i po, koliko će obuhvatiti prsten evakuacije, nalaze se policijska stanica, dve bolnice, gradski prevoz i nemačka Centralna banka, u kojoj se nalazi 70 milijardi dolara u zlatu.

Stanovnicima područja je naređeno da se evakuišu do osam časova ujutru u nedelju, dok će policija ići od vrata do vrata kako bi proverila da su svi otišli, a helikopteri će im pomoći u potrazi korišćenjem termalnih kamera.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala