Zurof: Ustaškim spomenicima nije mesto nigde u svetu

Pratite nas
Ignorišući pitanje uklanjanja spomen-ploče na kojoj je uklesan ustaški pozdrav, a koja je postavljena u Jasenovcu, hrvatske vlasti nanose štetu celokupnoj situaciji na Balkanu i ne poštuju evropske vrednosti, izjavio je za Sputnjik direktor Centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu Efraim Zurof.

Kako je rekao, krajnje je vreme da zvanični Zagreb prestane da se pravi da ne vidi ono što je toliko očigledno.

„Ustaškim spomenicima nije mesto u blizini Jasenovca, kao ni širom Hrvatske, kao ni bilo gde u svetu“, naglasio je Zurof.

Ustaše u Zagrebu - Sputnik Srbija
Nemački mediji: „Malo dete“ želi da naruži Hrvatsku

Sa druge strane, Zurof je upozorio da Evropska unija mora da preuzme odgovornost i da ne zatvara oči na izvrtanje istine o Holokaustu kako bi se prikrili zločini lokalnih kolaboratora i promovisale laži. 

„U krajnjoj liniji, odgovornost u ovom slučaju leži na Hrvatskoj, ali pristupivši EU, hrvatske vlasti su preuzele sve njene vrednosti. Ovo nisu evropske vrednosti — to su fašističke vrednosti koje štete odnosima, i tako nešto nije trebalo uopšte da se dogodi“, zaključio je Zurof.

U međuvremenu, hrvatski mediji su saopštili da su konsultacije u vezi sa spornom pločom započete u zgradi Vlade Hrvatske, a sam ministar uprave Lovro Kuščević prilikom ulaska u zgradu rekao je novinarima da ne oseća pritiske tim povodom.

„Prikupljeno je 95 odsto dokumentacije, odluka će biti doneta u skladu sa zakonskom regulativom. Ne osećam pritisak ni od koga osim od medija“, kazao je Kuščević dodavši kako će više detalja biti poznato nakon sastanka.

Skidanja ploče HOS-a s pozdravom „Za dom — spremni“ u Jasenovcu od premijera Andreja Plenkovića prošlih su dana zatražili čelnici HDZ-ovih koalicijskih partnera — vodstvo HNS-a, predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, kao i potpredsednik Sabora iz redova manjina Furio Radin.

Nakon toga su u medijima počele spekulacije o mogućem raspadu vladajuće većine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala