Nemački mediji: „Malo dete“ želi da naruži Hrvatsku

© AP Photo / Darko BandicUstaše u Zagrebu
Ustaše u Zagrebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska desnica se još jednom potrudila da nanese štetu imidžu Hrvatske u svetu, a ovog puta je to učinjeno sa pločom na kojoj je uklesan ustaški pozdrav, a koja je postavljena u Jasenovcu, čije uklanjanje je premijer Andrej Plenković svojevremeno ocenio kao veoma „delikatnim“, pišu nemački mediji.
Poruka na transparentu Uklonite ustaški pozdrav u Jasenovcu. - Sputnik Srbija
Mogu li se Hrvatima uvesti sankcije zbog nacizma – Brisel na potezu

Levičarski dnevnik „Nojes Dojčland“ u opširnom tekstu o „Ustaškom pozdravu kao kamenu spoticanja“, koji je „izazvao svađu koalicionih partnera“, ističe da je Jasenovac bio koncentracioni logor u kojem je ubijeno više od 80.000 ljudi, od kojih su veću polovinu činili Srbi, petinu Romi i šestinu Jevreji, dok su ostali bili Hrvati, koji su se protivili fašističkom režimu.

ND navodi da je HOS-ov grb sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ zvanično registrovan od institucija države, što ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tumači kao razlog da u zakonu nema uporišta za njeno uklanjanje.

Napominje se da uklanjanje ploče traži ne samo HNS, manja članica vladajuće koalicije, već i SDSS, stranka srpske manjine, koja je deo vladajuće koalicije i čiji je predsednik Milorad Pupovac poručio da je potrošen kredit koji su dali Vladi da ukloni ploču sa ustaškim pozdravom.

List napominje i da je premijer Andrej Plenković dodatno pod pritiskom „desno-nacionalističkog krila svoje stranke“, kao i da je problem ustaškog pozdrava u Jasenovcu opisao „delikatnim“.

Hrvatska, zastava, protest - Sputnik Srbija
U Hrvatskoj vri: Ustaški pozdrav drma Vladu

Navode i ocenu političkog analitičara Žarka Puhovskog, koji je HDZ uporedio sa „ponašanjem malog deteta koje nije napisalo zadatak i nada se da će problem sutra sam od sebe nestati“.

Regionalni list „Zehsihe cajtung“ objavio je takođe tekst o svađi u hrvatskoj vlasti zbog fašističkog pokliča, u kojem je kao najveći „kamen spoticanja“ u, inače, kako kažu, klimavoj desno-centrističkoj koaliciji, postala jedna komemorativna ploča.

Napominju da je njeno uklanjanje premijer Plenković dogovorio s koalicionim partnerom HNS-om.

Citiraju narodnjaka Tomislava Stojaka koji je izjavio da „nije prihvatljivo partnerstvo u kojem se ne poštuju dogovori“.

„Baš u centru Jasenovca, mesta u kojem se nalazio jedini logor uništenja koji nisu vodili Nemci tokom Drugog svetskog rata, jedno udruženje veterana iz Hrvatskog rata (1991-1995) postavilo je u decembru prošle godine spomen-ploču s problematičnim pozdravom“, navodi list.

Podseća se da je najmanje 83.000 ljudi izgubilo život u tom najvećem koncentracionom logoru jedne vazalske države, koju je vodio fašistički lider ustaša Ante Pavelić.

„Zehsihe cajtung“ takođe navodi izjavu Bošnjakovića, koji tvrdi da u zakonu nema osnova za uklanjanje sporne spomen-ploče HOS-a.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala