U Hrvatskoj vri: Ustaški pozdrav drma Vladu

© AP Photo / DARKO BANDICHrvatska, zastava, protest
Hrvatska, zastava, protest - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pokrenuvši lavinu izjava i komentara.
Zastava Za dom spremni - Sputnik Srbija
HDZ odlučio: U Jasenovcu ostaje ploča sa ustaškim pozdravom

Hrvatska narodna stranka (HNS), poručila je da ploča sa natpisom „Za dom — spremni“ u Jasenovcu mora da bude brzo uklonjena, kako je i dogovoreno sa premijerom Andrejom Plenkovićem, i da za tu stranku „nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora“.

HNS je koalicioni partner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Nakon što je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iz HDZ u intervjuu za „Večernji list“ izjavio da će ta ploča verovatno ostati u Jasenovcu barem do marta 2018, HNS je objavio snimljenu izjavu člana predsedništva stranke Tomislava Stojaka, koji je naveo da je HNS postigao sa premijerom dogovor oko brzog uklanjanja ploče i da očekuje da se taj dogovor poštuje.

„Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obeležja, niti građani zaslužuju da ih opterećuju raspravama o temi koja mora da ima samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma“, kazao je Stojak, prenosi „Jutarnji list“.

Tompson i obožavaoci „Za dom spremni“

Navodi se da je Bošnjakovićev istup komentarisao i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić, koji je o tome napisao status na Fejsbuku.

„Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča sa pozdravom ’Za dom — spremni‘ ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: ’Za dom — spremni‘, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vreme NDH, za njih je prihvatljiv! HDZ je sa današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas deci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav“, naveo je Bernardić.

On je dodao da „hrvatskoj javnosti mora da postane jasno da ima vlast koju je sramota antifašizma i koja podstiče fašizam“.

„Jer dati legitimitet pozdravu ’Za dom — spremni‘ jeste podsticanje fašizma“, napisao je Bernardić.  

 

Izvor: B92, hrvatski mediji 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala