Uzbuna u Tokiju: Pjongjang ispalio projektil koji je proleteo preko Japana

© AP Photo / Shizuo KambayashiSeverna Koreja ispalila raketu
Severna Koreja ispalila raketu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pjongjang je lansirao projektil koji je, prema navodima japanskih vlasti, preleteo preko severnog Japana, javlja RT. Poslednji potez Pjongjanga Tokio naziva pretnjom na koju će oštro reagovati, dok Pentagon ističe da ispaljena raketa nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

Japanske vlasti aktivirale su svoj upozoravajući sistem nakon što je Severna Koreja rano u utorak ispalila neidentifikovani projektil. Severnokorejska raketa prošla je preko japanske teritorije oko šest sati po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Japanska vojska nije pokušala da puca na raketu, ali je upozorila ljude da preduzmu mere predostrožnosti.

U međuvremenu, čelnici Južne Koreje rekli su da je Pjongjang ispalio „projektil“ u pravcu Istočnog mora u 5 sati i 57 minuta po lokalnom vremenu, javlja „Jonhap“.

Južnokorejska agencija je dodala da vojske SAD i Južne Koreja trenutno analiziraju najnovije lansiranje severnokorejskih raketa.

„Izgledalo je da ta balistička raketa leti preko naše teritorije. To je bez presedana, ozbiljna i teška pretnja po našu naciju“, rekao je generalni sekretar Vlade Japana Jošihide Suga.

Lansiranje rakete Hvason-14 u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Japan protestuje, SAD: Raketa nije bila pretnja po nas

Prema njegovim rečima, Japan protestuje zbog lansiranja rakete najjačim terminima i to naziva kršenjem rezolucija UN.

„Japan će blisko sarađivati sa SAD, Južnom Korejom i drugim zainteresovanim zemljama kako bi se blagovremeno dao odgovarajući odgovor“, rekao je Suga.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

„Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Severna Koreja, preletela Japan“, rekao je novinarima portparol Pentagona, pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, preneo je Rojters.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala