Japan protestuje, SAD: Raketa nije bila pretnja po nas

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceLansiranje rakete "Hvason-14" u Severnoj Koreji
Lansiranje rakete Hvason-14 u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Vlade Japana Jošihide Suga izjavio je da je poslednje lansiranje rakete od strane Severne Koreje pretnja na koju će Tokio oštro reagovati. Pentagon ističe da ispaljena raketa nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

„Izgledalo je da ta balistička raketa  leti preko naše teritorije. To je bez presedana, ozbiljna i teška pretnja po našu naciju“, rekao je Suga novinarima, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Japan protestuje zbog lansiranja rakete najjačim terminima i to naziva kršenjem rezolucija UN.

Severna Koreja ispalila raketu - Sputnik Srbija
Uzbuna u Tokiju: Pjongjang ispalio projektil koji je proleteo preko Japana

„Japan će blisko sarađivati sa SAD, Južnom Korejom i drugim zainteresovanim zemljama kako bi se blagovremeno dao odgovarajući odgovor“, rekao je Suga.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

„Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Severna Koreja, preletela Japan“, rekao je novinarima portparol Pentagona, pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, preneo je Rojters.

„Komanda vazduhoplovne odbrane Severne Amerike utvrdila je da raketa, koju je ispalila Severna Koreja, nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku“, rekao je Mening.

Američki avioni B-52 i F-16 i južnokorejski avioni F-15K lete iznad Južne Koreje - Sputnik Srbija
Južnokorejska vojska na nogama, vežba granatiranje

Južnokorejska vojska saopštila je da je Severna Koreja ispalila „neidentifikovani projektil u utorak rano ujutru iz regiona u blizini svoje prestonice Pjongjanga u pravcu istoka ka moru kod svoje istočne obale“.

Severna Koreja lansirala je raketu oko šest sati jutros po japanskom vremenu, koja je preletela preko ostrva Hokaido, i pala u more oko 1.180 kilometara istočno od Kejp Erima, 14 minuta nakon lansiranja, naveo je Suga.

Oglasila se i Moskva koja je naglasila da je izuzetno zabrinuta zbog situacije u Severnoj Koreji, upozorivši na „tendenciju ka eskalaciji“.

„Vidimo tendenciju koja vodi ka eskalaciji…i izuzetno smo zabrinuti zbog opšteg razvoja situacije“, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala