Bajden optužuje Trampa: Ovde nema mesta za bele rasiste

© AP Photo / Winslow TownsonPotpredsednik SAD Džozef Bajden
Potpredsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden oštro je danas kritikovao predsednika Donalda Trampa jer je okrivio „obe strane“ za nasilje u Šarlotsvilu u saveznoj državi Virdžiniji optuživši ga da „ohrabruje bele rasiste“.

U komentaru objavljenom u časopisu Atlantik, Bajden je naveo da „danas imamo američkog predsednika koji je javno proglasio moralnu jednakost“ između neonacista i članova Kju kluks klana, s jedne strane, i onih koji se protive njihovoj mržnji, s druge strane.

Protesti protiv Donalda Trampa u SAD - Sputnik Srbija
Agresivna vojska Klintonovih: Antifa sprema veliki haos

On smatra da je Tramp „ohrabrio bele rasiste porukama utehe i podrške“, preneo je AP.

„Ovo je trenutak za ovu naciju da proglasi ono što predsednik ne može sa bilo kakvom jasnoćom, konzistentnošću ili ubeđenjem: nema meste za ovakve grupe mržnje u Americi“, poručio je Bajden.

U američkom gradu Šarlotsvilu nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Izbili su sukobi između prodesničarskih grupa i antirasista koji su se takođe okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povređeno kada je osumnjičeni belac automobilom udario u grupu kontramitingaša.

Tramp je okrivio obe strane za nasilne proteste u Šarlotsvilu.

 

Tanjug     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala